Je ta švestička domácí? Tipy, rady, recepty. Jak je nejlépe sušit podle rad bylinkářů.

Švestka domácí je jeden z našich nejrozšířenějších stromů. Kdo má zahrádku, pravděpodobně tam bude mít i švestky. Tyto ovocné stromy rostou také hojně podél cest, pokud to není zrovna hlavní silnice, nasbírejte si je klidně i tam. Určitě budou bez chemických postřiků. Můžete si z nich udělat kompot, povidla, marmeládu, usušit je nebo z nich nechat vypálit slivovici. A také z nich upéct skvělé moučníky. Recepty najdete třeba v naší e-kuchařce sestavené z rodinných receptů našich čtenářů. Posíláme ji ZDARMA.

Co švestky obsahují a k čemu jsou dobré

Plody švestek mají asi 10% cukrů, vitamín C, řadu organických kyselin, provitamin A, vitamíny skupiny B, pektiny, polysacharidy. Obsahují málo sodíku, proto jsou velmi dobré při chorobách krevního oběhu, jater, ledvin, při dně a revmatismu. Účinné jsou jako přírodní projímadlo.

RECEPT: Jak nejlépe sušit švestky

Sušené švestky nesmí být tvrdé jako kámen, ale musí být mírně vlhké a šťavnaté. Zkušení bylinkáři je suší takto:

Troubu rozpálíme na 45ºC. Vypeckované švestky dáme na plech a vložíme do trouby. Necháme ji otevřenou a sušíme cca 3,5 hodiny. Pak troubu vypneme.

Necháme plech ve vypnuté troubě a 3,5 hodiny necháme chladnout.

Poté troubu zapneme na 60ºC a sušíme v otevřené troubě 4 hodiny.

Opět je necháme 2-3 hodiny vychladnout.

Dosušíme v otevřené troubě při teplotě 80ºC tak 10-15 hodin.

RECEPT: Švestky jako přírodní projímadlo

Pět sušených švestek dejte do malé misky, zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené.  Ráno si je dejte na lačný žaludek, pak vypijte šťávu, která v misce zůstala.

RECEPT: Švestky na bolestivé koleno

Na čistý hadřík rozetřeme trochu čerstvého bílku smíchaného s trochou slivovice. Zabalte koleno na noc, ráno byste měli běhat jako za mlada!

Co doporučují bylinkáři (a nejen oni)

Dejte si na zdraví štamprli slivovice po jídle. Lépe ho strávíte hlavně v případě, že jste si dopřáli porci něčeho tučnějšího.

Co se naopak nedoporučuje

Pokud budete jíst čerstvé švestky, nepijte po nich vodu. Pravděpodobně by vám bylo špatně od žaludku nebo byste mohli dostat průjem. V lepším případě by to bylo pouze nadýmání, což také není příjemné.

TIP Velkého ucha – švestková e-kuchařka ZDARMA

V redakci se nám sešly recepty od našich čtenářů a byla by škoda vám tyhle rodinné poklady nepředat našim čtenářům. Abyste je nemuseli hledat a měli je na jednom místě, připravili jsme pro vás e-kuchařku s rodinnými recepty, kterou jsme nazvali „ŠVESTKY CHODÍ PĚŠKY“. Jak je zpracovat a co z nich upéct vám poradí naši čtenáři. Najdete v ní třeba recept na čokoládovo-švestkové pomazánky, povidla nebo sladké moučníky.

E-kuchařka je zdarma a pošleme vám ji na emailovou adresu. Jak to udělat, najdete TADY.