Víte, komu se říkalo „trubičkové báby“ a jak se vyrábí oblíbené Hořické trubičky?

Velké ucho miluje tradiční české výrobky a velmi si váží všech šikovných lidí, kteří navázali na odkazy předků a díky nim tak spousta našich národních pokladů neupadla v zapomnění. Rádi také pátráme po příbězích a legendách, které se o produktech vypráví po generace. Máte-li rádi poctivé české regionální produkty, pak určitě budete znát legendární Hořické trubičky. Málokdo ale ví, že se vyrábí už přes 200 let! Pojďte si s námi poslechnout, jak to s nimi vlastně bylo. Vyprávět bude paní Romana Nová, majitelka Petráčkových Hořických trubiček.

Kde se vlastně vzaly a proč zrovna v Hořicích

„Legenda tvrdí, že první trubičky se začaly vyrábět v období napoleonských válek. Když v roce 1812 táhly francouzské legie neúspěšně z Ruska přes naši zemi, ocitlo se několik vojáků přímo v Hořicích. A protože se o ně místní obyvatelé postarali, odvděčili se jim za to vyzrazením tajemství výroby pochoutky samotného Napoleona. Jedním z vojáků byl totiž údajně jeho osobní kuchař,“ prozrazuje tradovanou legendu majitelka Petráčkových Hořických trubiček Romana Nová, rozená Petráčková.

„Trubičkové báby“ aneb Jak to bylo s výrobou trubiček

Protože si v Hořicích trubičky všichni oblíbili, uměl je stáčet téměř kdekdo. Ženám, které se této činnosti věnovaly, se říkalo „trubičkové báby“. Dodnes si tady lidi stáčejí trubičky sami a sypou si je tím, co mají rádi, např. čokoládou, vanilkovým cukrem, nebo dokonce jinými oplatkami.

„Výroba Hořických trubiček byla do roku 1989 velmi omezená. Působilo tady družstvo spadající pod národní výbor, které trubičky stáčelo. Bylo jich ale málo a prodávaly se jen 2× týdně. Stály se na ně fronty a do 20 minut byly vyprodané,“ vypráví paní Nová.

Rok 1989 – přelomový i u Hořických trubiček

Po roce 1989 vzniklo v Hořicích asi 25 firem, které začaly péct trubičky, dnes jich je 7. A jak se k Hořickým trubičkám dostala paní Nová?

„Po roce 1989 nebyl v Hořicích nikdo z následovníků rodiny Kofránků, což byli ve 20. letech minulého století původní výrobci. Část rodiny emigrovala, část žije v Praze. Nicméně k jejich odkazu se už nikdo nehlásil. Přestože trubičky stáčela i naše babička, byl hlavním impulsem k jejich výrobě tátův bratranec. Ten měl k dispozici recepturu a technologie z hradecké Jitřenky. Jenže mu scházely prostory. Dali to tedy s rodiči dohromady. Podnikali společně 2 roky, ale pak se jejich cesty rozdělily,“ vzpomíná paní Nová.

„Naši podnikali dál. Dělali ve výrobě, vyvíjeli receptury, zkrátka znali celý proces výroby. Já jsem nastoupila do firmy v roce 2010. Rodiče byli v důchodovém věku. Dozrál tedy čas, aby převzal „štafetu“ některý z potomků. A protože si můj bratr zvolil povolání kněze a historika, ujala jsem se rodinného dědictví já.“

Jaká trubička byla vůbec první

Hlavní zlom ve výrobě Petráčkových Hořických trubiček přišel v roce 1992, kdy se výroba konečně pořádně rozjela. Málokdo ví, že původní Hořická trubička je sypaná, a ne plněná. Dříve totiž neexistovaly náplňové tuky. U Petráčků od samotného začátku vyráběly oba typy. Sypané mažou máslem a potírají medem od místních dodavatelů.

„Do sypaných trubiček dáváme samé poctivé suroviny jako třeba vanilkový cukr, vlašské ořechy, včelí med a skořici. Někteří nadšenci si je dokonce plní levandulemi nebo šípky. Plněné trubičky máme v příchutích kakao a oříšek, kakaovou variantu nabízíme také doslazenou stévií,“ pokračuje majitelka Petráčkových Hořických trubiček. „Protože jsou „sypanky“ našimi favority, samozřejmě jsme se je snažili dostat do obchodů. Tam jsme ovšem naráželi. Lidé byli zklamaní, že jsou trubičky prázdné. Promačkávali je, lámali je. Trh na to nebyl připravený. Klasické Hořické trubičky lidé ještě neznali.“

Vyrábí se ručně a celý proces trvá ideálně měsíc

Hořické trubičky se vyrábějí ručně. „Na procesu výroby trubiček je nejdelší zrání oplatek. Když se totiž upečou, jsou křehké. Nemáte šanci je stočit. Proto se musí nechat ve skladu uležet. Pak jdou do „návlhárny“– místnosti, kde vlhnou. Zaměstnanci po hmatu poznají, které jsou už zvlhlé tak akorát. Když na ně sáhnete, prohnou se. Pérují a dají se stočit. Celý proces výroby trvá v ideálním případě měsíc,“ vysvětluje Romana Nová.

Co ještě možná nevíte o Hořických trubičkách

Hořické trubičky se dnes pyšní značkou EU Chráněné zeměpisné označení. Díky tomu se mohou vyrábět pouze v Hořicích a okolí, a navíc jedině ručně. Mají přesně dané specifikace surovin, ale jejich poměr si může každý určit sám.

Petráčkovy Hořické trubičky vyhrály mezi místními obyvateli v anketě o nejoblíbenějšího výrobce této pochoutky. A jsou nositelem ocenění Regionální potravina.

Petráčkovy Hořické trubičky mají 16 zaměstnanců. Více než polovina z nich je ve firmě déle než 15 let. Za den průměrně vyrobí cca 12 000 kusů oblíbené pochoutky (max. 17 000), ale bez stočení. Sypanek se denně stočí cca 2500, slabých na plnění zase 4000.

Zdroj: www.regionalnipotravina.cz