19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Třešně. Recepty, jak je zpracovat netradičně a originálně

Třešně. Recepty, jak je zpracovat netradičně a originálně

recepty na džemy z třešní
foto: Pixabay
Třešně se velmi rychle kazí a pokud jich máte větší množství, musíte je ihned zpracovat. Zkuste si připravit třešňový džem, želé a sirup trochu jinak.

Džem nebo sirup připravený jenom z třešní je takový jakoby bez chuti, proto je dobré ho ještě s něčím nakombinovat. Nabízíme 4 recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Koření, bylinky nebo med mu dodají právě to, co potřebuje – báječnou chuť a vůni.

Dejte vale klasice a vyzkoušejte letos něco nového. Džem, želé a sirup s vanilkou, badyánem, medem nebo levandulí. A něco ostřejšího s chilli. K masu se báječně hodí džem s balsamicem a pepřem.

Recepty z třešní

Třešňový džem s vanilkou, badyánem a medem

  • 900 g zralých třešní
  • 900 g cukru krupice
  • 500 ml vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 kousky badyánu
  • 2 lžíce medu

Nejprve umyjeme a vypeckujeme třešně.

Do velkého hrnce dáme cukr a vodu, za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí.

Z lusku vyškrábeme semínka, pak je spolu s luskem a badyánem přidáme k rozpuštěnému cukru. Povaříme při střední teplotě asi 15 minut, poté dáme pryč badyán a lusk.

Přisypeme třešně a přidáme med. Promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme na mírném plamenu asi hodinu, občas promícháme, aby se to nepřipálilo. Provedeme želírovací zkoušku. Když je marmeláda ještě řídká, vaříme déle. Ihned plníme do sklenic, které po zavíčkování obrátíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Pak obrátíme zpět a necháme vychladnout.

Třešňové želé s chilli

  • 2 kg třešní
  • 1 malá červená chilli paprička
  • 1 citrón
  • 100 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru 2:1

Třešně omyjeme a vypeckujeme.

Chilli papričku rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky.

Třešně trochu rozmixujeme, ale jen tak, aby kousky zůstaly. Dáme je do velkého hrnce spolu s papričkou a vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pod pokličkou při nízké teplotě vaříme asi 10 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Vezmeme větší cedník, vyložíme ho plátýnkem a vložíme do mísy. Dáme do něho třešně, necháme je okapat a pomocí plátýnka z nich vymačkáme šťávu.

Do hrnce odměříme litr šťávy, přidáme citrónovou šťávu a želírovací cukr.

Za stálého míchání přivedeme k varu a pak 4 minuty prudce vaříme. Provedeme želírovací zkoušku, pokud je konzistence dobrá, nalijeme do sklenic. Pokud je želé ještě příliš řídké, vaříme ještě dále až do požadované konzistence.Sklenice naplníme, uzavřeme, postavíme na 5 minut dnem vzhůru.

A něco k masu: Třešňový džem s octem balsmico a pepřem

  • 1 kg třešní
  • 100 ml octa balsamica
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Třešně omyjeme a vypeckujeme, poté trochu rozmixujeme, ale jen tak, aby kousky zůstaly. 

Dáme je do velkého hrnce spolu s balsamicem a želírovacím cukrem. Necháme 3 hodiny odležet.Za stálého míchání přivedeme k varu a pak 4 minuty prudce vaříme. Na konci varu přidáme pepř. Provedeme želírovací zkoušku, pokud je konzistence dobrá, nalijeme do sklenic. Pokud je džem ještě příliš řídký, vaříme ještě dále až do požadované konzistence. Doba se nedá určit přesně, bude záležet na tom, jakou odrůdu třešní budete zpracovávat.

Třešňový sirup s levandulí 

Vystačí na: 2 l sirupu  

  • 750 g odpeckovaných třešní
  • 500 ml vody
  • asi 50 g levandulových květů 
  • 750 g třtinového cukru
  • ½  balíčku Sirupfixu Dr. Oetker
  • 2 chemicky neošetřené citróny
  1. Na přípravu sirupu třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme. Odstavíme, necháme zchladnout a pomocí mixéru rozmixujeme. Poté přidáme levandulové květy, cukr, Sirup-fix a na plátky nakrájené citróny a uložíme přes noc do chladničky.  
  2. Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato.
Recepty z třešní
Třešňový sirup s levandulí, foto: Dr. Oetker

Zdroj: Wikipedie

Přečtěte si také:

Jak netradičně zpracovat jahody? Zkuste jahodový topping z růžového vína!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?