Nejlépe jsou čerstvě utržené ze stromů na vlastní zahrádce nebo koupené od pěstitelů v okolí, ale nezavrhujte ani ty z obchodů, pokud nemáte jinou možnost.
Obsahují spoustu minerálů a vitamínů. Jsou zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Z vitamínů pak A, C, E a B.
Třešně čistí krev, játra a ledviny. Jsou vynikajícím antioxidantem. Díky vysokému obsahu jódu mohou pomoci lidem, které trápí problémy se štítnou žlázou. Obsahují také poměrně velké množství vápníku, který je důležitý pro kosti a zuby. Četné výzkumy také dokazují, že konzumace třešní chrání organismus proti zánětům, parodontóze a artritidě.
Dietologové je doporučují jako vynikající ovoce při hubnutí. 100 g má jen 203 kJ (49 kcal).
S třešněmi je to jako s většinou čerstvého ovoce, rychle se kazí a musí se tedy i co nejdříve buď sníst nebo nějakým způsobem zpracovat. Vynikající jsou různé druhy moučníků, do kterých se hodí právě čerstvé třešně. Pár zajímavých a vyzkoušených receptů jsme pro vás připravili.
4 báječné recepty z třešní
Co z nich připravit?
Nejlepší je konzumovat třešně syrové, ale zase tolik jich najednou nesníte a bohužel se strašně rychle kazí. Musíte tedy vymyslet, jak s nimi naložit. V úvahu přichází klasická bublanina, ovocné knedlíky nebo různé koláče. Pokud je budete chtít uchovat až do další sezóny, pak je můžete buď zamrazit nebo z nich připravit kompoty, marmelády, želé či sirupy. Budete-li chtít vyzkoušet i netradiční recepty, pak je najdete TADY.

Rychlý třešňový koláč
Budete potřebovat:
- 1 listové těsto
Na krém:
- 400 g vypeckovaných třešní
- 60 g cukru krupice
- 250 ml vody
- 80 g citronové šťávy
- trochu vanilkové pasty
- 1 polévkovou lžíci vanilkového pudingu
- špetku skořice
Příprava:
Vodu s cukrem a vanilkovou pastou přivedeme k varu, zalijeme pudingem rozmíchaným v trošce vody, přidáme skořici a promícháme s třešněmi.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. První část rozválíme na 3 mm silný plát, kterým vyložíme koláčovou formu a přesahující okraj okrojíme.
Koláč naplníme pudinkovou třešňovou náplní.
Druhý díl listového těsta rozválíme na 3 mm plát a přikryjeme koláč. Zarovnáme okraje, pomažeme rozšlehaným žloutkem, promícháme vidličkou a ozdobíme vykrájenými dekoracemi.
Pečeme při 170° C asi 40 minut.

Třešňový krupicový koláč
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 130 g změklého másla nebo margarínu
- 3-4 lžíce mléka
Na náplň:
- 300 ml mléka
- 60 g dětské krupičky
- 50 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 400 g třešní
Na ozdobení:
- 1 balení Polevy světlé Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
- plech na pečení (30 x 40 cm)
- váleček
Příprava:
Na přípravu těsta nejprve v míse prohněteme suroviny na těsto a po částečném spojení vyklopíme na vál. Vypracujeme těsto, které na pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu 30 x 40 cm. Plát pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vymačkáme asi 1 cm vysoký okraj.
Na přípravu náplně uvaříme z mléka, dětské krupičky a másla kaši. Zakryjeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vychladlé kaše vmícháme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Z bílků ušleháme elektrickým ručním šlehačem tuhý sníh a lehce ho vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme třešně a náplň stejnoměrně natřeme na těsto. Pečeme v předehřáté troubě.
- Elektrická trouba: 190 °C
- Horkovzdušná trouba: 170 °C
- Plynová trouba: stupeň 3-4
Doba pečení: asi 40 minut
Po upečení necháme koláč vychladnout. Polevu rozehřejeme podle návodu na obale, ustřihneme malý růžek a koláč podle fantazie ozdobíme. Uchováváme zakryté.

Třešňový dort s tvarohem
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 90 g cukru krupice
- 3 vejce
- 75 g hladké mouky
- 25 g oleje
- nastrouhanou citronovou kůru
Na krém:
- 50 g cukru krupice
- 6 plátků želatiny
- 100 g pomerančového džusu
- 400 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru krupice
- 250 g ušlehané šlehačky
Ještě potřebujeme:
- 500 g třešní nebo višní
- 60 g višňového džemu
- 30 g griotky
- 30 g nepražených loupaných pistácií
Postup:
Do šlehací mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr krupici a šleháme elektrickým šlehačem nejméně 20 minut do husté a pevné pěny. V závěru šlehání pomalu přiléváme olej.
Mouku před vmícháním prosejeme nebo provzdušníme metlou. Ručně metličkou a velmi lehce vmícháme do vaječné směsi.
Piškot vylijeme do formy a pečeme při 180° C asi 30 minut.
Po upečení rozkrojíme napůl, korpusy potřeme višňovým džemem a dáme zpět do dortové formy. Pokapeme griotkou a posypeme vypeckovanými třešněmi.
Do ledové vody namočíme plátky želatiny. Cukr s pomerančovým džusem přivedeme k varu, stáhneme z ohně a rozpustíme vyždímané plátky želatiny v horkém džusu.
Tvaroh vyšleháme s cukrem a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku, pak přilijeme želatinu a rychle promícháme, aby nám neztuhla dříve, než bude ve formě. Tvarohový krém vlijeme na třešně do formy. Zarovnáme a necháme ztuhnout.
Po ztuhnutí vyjmeme z formy a ozdobíme třešněmi a drcenými pistaciemi.
TIP: Dortovou formu před zalitím tvarohovým krémem vyložíme folii, dort pak půjde lépe vyjmout a krém nechytne kovovou pachuť.

Tvarohové tiramisu s třešněmi
Vystačí na: asi 8 porcí
Budeme potřebovat:
Na dezert:
- 200 g italských mandlových sušenek
- 500 g třešní
- 150 g cukru
- 50 g Gustinu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 500 g polotučného tvarohu
- 3 lžíce mléka
- 60 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
Na ozdobení:
- 1 zarovnanou lžíci kakaa
Ještě potřebujeme:
- porcelánovou mísu s vyšším okrajem (20 × 30 cm)
- elektrický ruční šlehač
Příprava:
Na přípravu dezertu sušenky rozdrtíme a naneseme na dno mísy.
Třešně omyjeme, odpeckujeme a vložíme do hrnce. Přidáme cukr, trochu vody a povaříme asi 10 minut. V trošce vody rozmícháme Gustin a vlijeme ho k třešním.
V míse vyšleháme smetanu se Smeta-fixem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem nastaveným na nejvyšší stupeň do tuha. V jiné míse smícháme tvaroh s mlékem, cukrem a kakaem. Zlehka přimícháme šlehačku. Krém rozetřeme stejnoměrně na třešně a uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky. Před podáváním povrch poprášíme kakaem.
Na co určitě nezapomeňte, až si budete pochutnávat na čerstvých třešních
Nikdy je nezapíjejte vodou ani ji nepijte před tím, než si dáte misku čerstvých třešní! Voda a třešně nejdou dohromady. Stejné to je s dalším peckovitým ovocem, jako jsou meruňky nebo švestky, ale raději to nezkoušejte ani s jiným ovocem, jistota je jistota. Voda s peckovitým ovocem v žaludku kvasí a způsobuje velmi nepříjemné střevní potíže a téměř jistě se rychle dostaví křeče a průjem nebo zvracení. Někomu trocha vody vadit nemusí, ale raději to neriskujte. Ovoce samo o sobě vodu obsahuje a žízeň zažene i bez sklenky vody.
Stejně tak se nemají rády čerstvé třešně s mlékem a kvašenými nápoji. Velký pozor dejte hlavně na děti.
Zdroj: Wikipedie
Vyzkoušejte také:
3 netradiční recepty na třešňový džem a želé. S vanilkou, badyánem, medem, chilli nebo s pepřem
a recepty s jahodami nepečený jahodový tunel nebo veselý myší dort s jahodami