
Suroviny na vepřovou kotletu s rozinkovou pivní omáčkou:
Omáčka:
- 60 g hnědého cukru
- 1 ½ polévkové lžíce škrobu
- sůl
- 250 ml piva
- 80 g rozinek
- 8 celých hřebíčků
- 1 kousek celé skořice
- 1 polévková lžíce másla
Kotlety
- 4 vepřové kotletky
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce másla
Postup:
Očištěné a omyté kotletky lehce naklepeme a nařízneme. Osolíme, opepříme a opečeme nebo ogrilujeme na másle.
Omáčka. Na másle rozpustíme hnědý cukr a vmícháme škrob a sůl. Za míchání vlijeme pivo a přidáme rozinky. Pak vložíme hřebíčky a celou skořici nejlépe v uzavřeném sítku. Mícháme a provařujeme asi 15 minut, pak koření vyndáme.
Podáváme s bramborovými gnochi. Na vařené gnochi položíme kotlet a přelijeme rozinkovou omáčkou.
TIP: vynikající je tato omáčka také s vařeným uzeným jazykem či šunkou.