19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Recept na šťavnatou vepřovou kotletu s rozinkovou pivní omáčkou

Recept na šťavnatou vepřovou kotletu s rozinkovou pivní omáčkou

Foto: Pavlína Váchalová
Toto připravená vepřová kotleta je naprosto luxusní oběd, přitom je to recept jednoduchý a příprava pokrmu netrvá půl dne. Tedy ideální kombinace pro všechny, kteří chtějí vařit kvalitně, chutně i rychle a občas vyměnit klasiku za něco nového třeba i trochu netradičního.

Suroviny na vepřovou kotletu s rozinkovou pivní omáčkou:

Omáčka:

  • 60 g hnědého cukru
  • 1 ½ polévkové lžíce škrobu
  • sůl
  • 250 ml piva
  • 80 g rozinek
  • 8 celých hřebíčků
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 polévková lžíce másla

Kotlety

  • 4 vepřové kotletky
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce másla

Postup:

Očištěné a omyté kotletky lehce naklepeme a nařízneme. Osolíme, opepříme a opečeme nebo ogrilujeme na másle. 

Omáčka. Na másle rozpustíme hnědý cukr a vmícháme škrob a sůl. Za míchání vlijeme pivo a přidáme rozinky. Pak vložíme hřebíčky a celou skořici nejlépe v uzavřeném sítku. Mícháme a provařujeme asi 15 minut, pak koření vyndáme. 

Podáváme s bramborovými gnochi. Na vařené gnochi položíme kotlet a přelijeme rozinkovou omáčkou.

TIP: vynikající je tato omáčka také s vařeným uzeným jazykem či šunkou.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?