Do tohoto receptu autoři dali Lesní špek – dřevorubecký bok speciál od Ing. Michala Šnebergra, který provozuje vlastní uzenářskou řemeslnou výrobnu v Železné Rudě. Výrobky výjimečné kvality navazují na historickou šumavskou výrobu uzenin, vyznačující se výraznou chutí po uzení a trvanlivostí. Produkt Lesní špek – dřevorubecký speciál získal v roce 2021 značku kvality Regionální potravina pro Plzeňský kraj. Více se dozvíte na webu Řeznictví Šnebergr.

Krémová polévka z pečeného česneku se špekem a krutony
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 min.
Náročnost: *
Ingredience:
- 3 palice česneku
- 300 g brambor
- 100 g cibule
- 300 ml smetany
- 600 ml zeleninového vývaru
- 250 g špeku
- 20 ml oleje
- 20 g rozmarýnu
- sůl, pepř
- chléb
Postup:
- Česnek dáme péct v celku do trouby na 180 stupňů na 25 minut.
2. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájené brambory, rozmarýn
a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
3. Přidáme pečený vyloupaný česnek a vše provaříme 30 minut.
Dochutíme solí a pepřem.
4. Špek nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi.
5. Chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme na pánvi.