19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Recept na karobový jablečný perník s polevou a nižším obsahem cukru

Recept na karobový jablečný perník s polevou a nižším obsahem cukru

Foto: Archiv Dr.Oetker
Máme pro vás skvělou zprávu! Víte, že pokud v receptech nahradíte kakao karobem, můžete v nich snížit množství cukru až o 1/3? Karob je totiž přirozeně sladký, proto se nemusí tolik doslazovat. Vyzkoušejte tenhle recept, kde je na 400 gramů mouky v těstě jen 80 gramů třtinového cukru.

Co to je KAROB? 

Karob neboli svatojánský chléb (najdete ho také pod názvem rohovník obecný) je vynikající a chutnou moderní alternativou kakaa. Má mírně nasládlou kořeněnou chuť a používá se stejně jako kakao. Protože je karob přirozeně sladký, nemusí se tolik doslazovat. Je tedy náhradou za čokoládu a kakao. Kakao je bohatší na železo a hořčík, v množství vápníku pak vyhrává karob. Chuť karobu je jemnější a sladší ve srovnání s kakaem. Používá se na pečení, polevy, přípravu dezertů, do snídaňových kaší a smoothie. Více o karobu si můžete přečíst TADY.

Karobový jablečný perník s polevou

  • Náročnost: snadná
  • Doba přípravy: asi 15 minut
  • Celková doba přípravy: asi 50 minut
  • Vystačí na: asi 24 porcí

Přísady:

Na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 balíček Kypřicího prášku do perníku
  • 1 PL Tmavého karobu Dr. Oetker
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 velká jablka (oloupaná a nahrubo nastrouhaná)
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje 
  • 300 ml mléka

Na polevu: 

  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 PL Tmavého karobu Dr. Oetker
  • 5 PL mléka
  • 2 PL Solamylu

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm)
Foto: Archiv Dr. Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, karobem a cukrem.  Přidáme jablka, vejce, olej, mléko a důkladně vymícháme vařečkou dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  • Elektrická trouba: 170 °C
  • Horkovzdušná trouba: 150 °C 
  • Plynová trouba: stupeň 2

Doba pečení: asi 25-35 minut 

  1. Perník necháme vychladnout.

Polevu připravíme ve vodní lázni, do teplovzdorné misky dáme  máslo, cukr, karob, mléko a Solamyl. Misku položíme nad hrnec s mírně bublající vodou, miska se nesmí dotýkat hladiny. Za stálého míchání krátce povaříme.  Polevu  nalijeme na perník a necháme ji vychladnout. 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?