19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Jahody. Co z nich připravit a jak je nejlépe uchovat na zimu

Jahody. Co z nich připravit a jak je nejlépe uchovat na zimu

jahodový džem
foto: Pixabay
Jahody jsou dalším druhem našeho domácího ovoce, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Jsou také oblíbeným ovocem pro přípravu džemů. Zkuste si z nich udělat džemy trochu netradiční!

V dobách dávno minulých se tradovalo, že jahody jsou ovocem lásky, protože jejich konzumace zvyšuje chuť na sex. Díky tomu, co obsahují, na tom něco opravdu bude a účinky byly už i vědecky dokázány.

Je známo, že bychom měli jíst především ty druhy ovoce a zeleniny, které se pěstují u nás, tudíž jahody budou hrát v době jejich sklizně hlavní roli v našem zdravém jídelníčku. 

Jahody. Co obsahují?

Jsou neskutečně zdravé. Víte například, že mají stejný obsah vitamínu C jako citrusy? Dále obsahují vitamíny A, B, E a organické kyseliny a spoustu minerálních látek, třeba draslík, zinek, hořčík, vápník. Plody jahod tvoří z 87 % voda a jsou tak významným zdrojem tekutin. Na rozdíl od jiných druhů ovoce mají nízký obsah přírodních cukrů a obsahují lehce stravitelnou vlákninu. 

Jahody. Jaké jsou další benefity pro zdraví?

Bylo vědecky prokázáno, že konzumace jahod má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Dále podporují krevní oběh v pohlavních orgánech i celkový metabolismus, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Pomáhají při problémech s chorobami srdce a při nachlazení. Jahody mají také vysoký obsah antioxidantů.

Jahody. Co se z nich dá připravit?

Takže sečteno a podtrženo, čerstvé české jahody bychom měli jíst v době jejich sklizně každý den. Jejich výhodou je, že se dají jíst nejen čerstvé, ale připravuje se z nich nespočet sladkých moučníků a oblíbené jsou také jako surovina na výrobu kompotů, marmelád i sirupů. Plody se také dobře suší a přidávají třeba do snídaňových kaší. 

Jahodový džem. Jahody jsou nejoblíbenějším ovocem pro přípravu džemů 

Čerstvě utržené jahody se rychle kazí. Pokud jich máte větší množství, dají se z nich snadno připravit i báječné džemy. Můžete zkusit i netradiční kombinace a inspirovat se třeba těmito recepty. Když uděláte pár skleniček navíc, máte super dárky, kterými určitě potěšíte každého obdarovaného.

Trendem posledních let je opět domácí výroba džemů, marmelád, želé či sirupů. Nejdříve se začíná klasikou, ale až získáte zkušenosti, pak zaručeně přijde čas na hledání nových kombinací a chutí. Pokud jste zrovna v této fázi, vyzkoušejte některý z těchto receptů. Nemusíte se bát, výroba džemů je velmi snadná.

3 recepty na netradiční jahodové džemy

Jahodový džem s květy akátů

  • 1 600 g jahod
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 500 g želírovacího cukru 3:1
  • 4 hrsti akátových květů

Jahody umyjeme a odstraníme stopky s kalichem. Dáme je do hrnce, kde je trochu rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Přidáme citrónovou šťávu a želírovací cukr.

Otrháme květy akátu. Směs v hrnci uvedeme do varu za stálého míchání. Necháme vařit 4 minuty. Přidáme akátové květy a už nevaříme. Ihned plníme do sklenic. Uzavřeme a na 5 minut překlopíme dnem vzhůru.

jahodový džem
foto: Pavlína Váchalová

Jahodový džem s rozmarýnem

  • 1 kg zralých jahod
  • 50 ml šťávy z citrónu
  • 400 g cukru
  • 10 g pektinu
  • 1 vrchovatá polévková lžíce lístků čerstvého rozmarýnu

Jahody očistíme, dáme do hrnce spolu s citrónovou šťávou. Můžeme je buď nakrájet nebo rozdrtit šťouchadlem na brambory.

Rozmarýn umyjeme a otrháme lístky. Trochu nasekáme a přidáme k jahodám. Promícháme.

Navážíme si cukr a přidáme do něho pektin. Dáme do hrnce k jahodám.

Přivedeme směs k varu a za stálého míchání a odebírání pěny vaříme asi 3-5 minut.

Nalijeme do sklenic. Sterilujeme.

Jahodový džem s espressem

  • 1 500 g jahod
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 500 g želírovacího cukru 3:1
  • 5 lžic kávových zrn
  • sítko kovové větší

Jahody umyjeme a odstraníme stopky s kalichem. Polovinu rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, zbytek nakrájíme na malé kousky. 

Dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem a vše promícháme. 

Zrna kávy dáme do filtru, zavážeme provázkem. Toto pak přidáme do hrnce ke směsi a cukru. Necháme louhovat aspoň 4 hodiny.

Směs i s kávou uvedeme za stálého míchání do varu a za prudkého varu vaříme 4 minuty. Poté dáme kávu pryč a džem nalejeme do sklenic. Uzavřeme a na 5 minut překlopíme dnem vzhůru.

Zdroj: Wikipedie

Čtěte také:

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

Červnové byliny. Co sbírat, jak je uchovat a co z nich připravit

Recept na dokonalé čokoládové brownies s jahodovým coulis

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?