Doba přípravy: asi 45 minut

Přísady:
Na těsto:
- 250 g měkkého másla
- 200 g moučkového cukru
- špetka soli
- 2 balíčky Vanilkového cukru
- 3 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 2 KL Kypřicího prášku do pečiva
- 2 PL strouhanky
- 125 ml mléka
Na náplň:
- 8 malých oloupaných jablek
- 100 g strouhaných mandlí
- 100 g rozinek
- 1 PL rumu
- 3 PL lžíce vody
- 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
Ještě potřebujeme:
- dortovou formu o průměru 26 cm
Příprava:
- Máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme vejce, prosetou mouku s kypřicím práškem, strouhanku a mléko. Všechno dobře promícháme. Jednou třetinou těsta vyplníme dno vymazané a strouhankou vysypané dortové formy (průměr 26 cm).
- Oloupaná jablka rozkrájíme na poloviny a vykrojíme jádřince. Na přípravu mandlové náplně smícháme všechny suroviny ručně v misce. Náplní naplníme otvory vzniklé v jablkách a naplněná jablka položíme na těsto ve formě. Zbytek náplně vmícháme do zbylého těsta, které poté nalijeme na jablka. Povrch uhladíme stěrkou a koláč vložíme do předehřáté trouby péct.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 75 minut
Koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.