19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Recept na dokonalé čokoládové brownies s jahodovým coulis

Recept na dokonalé čokoládové brownies s jahodovým coulis

brownies
Foto: Pixabay
Vyzkoušejte známé čokoládové brownies s méně známým jahodovým coulis podle kuchaře Petra Stádníka. Kombinace jahod a čokolády je jako vždy dokonalá a nezklame. Tento recept a mnoho dalších najdete v knize Kulinářská inspirace.

Doba přípravy: 80 minut

Ingredience:

Brownies:                 

  • čokoláda 70 % 170 g
  • máslo 82 % 165 g
  • vejce   500 g
  • cukr krupice   165 g
  • mouka hladká 85 g
  • prášek do pečiva  15 g
  • mandle loupané 36 g  

Coulis:                      

  • jahody čerstvé 100 g
  • cukr krupice 40 g
  • citron (na šťávu) 30 g 

Doplněk:                   

  • jahody čerstvé 200 g
  • cukr moučkový 5 g 

Karamelová dekorace:                    

  • cukr krupice 100 g
  • med 20 g 

Postup:

Příprava brownies: (cca 50 minut)

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a překrájenými mandlemi.

Čokoládu rozpustíme spolu s máslem.

Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem.

Pak přidáme směs mouky a kypřícího prášku a znovu vymícháme. Vzniklou hmotu vlijeme do připravené silikonové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do té doby, dokud není brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné (cca 15 minut). Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky. Délka pečení závisí na velikosti a výšce pečené hmoty. Po upečení necháme vychladnout a nakrájíme.

Čokoládové brownies s jahodovým coulis.
Čokoládové brownies s jahodovým coulis.

Příprava  jahodového coulis: (cca 8 minut)

Omyté čerstvé jahody společně s cukrem  rozmixujeme, posléze propasírujeme přes jemný cedník. Vznikne nám jemné, jahodové pyré, které dle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou.

Kulinářská inspirace. Petr Stádník.
Kulinářská inspirace. Petr Stádník.

Příprava karamelové dekorace: (cca 10 minut)

V kastrůlku připravíme z cukru karamel do lehce hnědé barvy, přidáme med a mícháme do mírného zchladnutí. Karamelovou hmotu pomocí vidličky nanášíme trhavými pohyby na silikonovou podložku dle své fantazie. Po vychladnutí ulamujeme kousky a dekorujeme jimi dezert.

Příprava jahod: (cca 3 minuty)

Omyté jahody nakrájíme při servírování na čtvrtiny a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Servírování:

Talíř si částečně zakryjeme, zbylou část pocukrujeme moučkovým cukrem. Do středu talíře dáme řez brownie, doplníme jej jahodovým coulis a čerstvou jahodou. Odlomíme část karamelové mřížky a přiložíme ji k řezu na talíři.

Petr-Stadnik

Tip Petra Stádníka:

  • Správné brownies má mít silnou čokoládovou chuť, proto je nutné použít čokoládu 70%.
  • Jestliže nemáme silikonovou formu, musíme formu dobře vymazat, nejlépe 100% tukem a navíc důkladně vysypat moukou.
  • Karamelové ozdoby rychle vlhnou, proto je nepřipravujeme na dlouho dopředu

Vyzkoušejte také bezlepkové brownies.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?