Bílé plus – projekt na podporu konzumace mléka

Dvě až tři porce mléčných výrobků denně prospívají dětem i dospělým.

Konzumaci mléka a mléčných výrobků podporuje projekt Bílé plus. „Projekt staví na úzké komunikaci s cílovými skupinami, mezi něž patří děti a mladé rodiny. Městským dětem odtrženým od života na vesnici chce přiblížit chov skotu a výrobu mléka na zemědělských farmách a ukázat jim, odkud vlastně mléko pochází. Projekt má rozpočet téměř 13 milionů korun a finančně se na něm podílejí Evropská unie a Česká republika. Novinkou je jeho rozšíření na Slovensko.

 

Moderní i tradiční

Bílé plus představuje mléčné výrobky jako moderní a zároveň tradiční potravinu vhodnou pro každodenní spotřebu každého z nás. Spotřeba mléčných výrobků se v Česku rok od roku zvyšuje. V konzumaci sýrů se řadíme ve střední a východní Evropě na přední místa. Český trh má dostatečný prostor zvýšit spotřebu mléčných výrobků na úroveň spotřeby zemí v západní Evropě. Zajímavé informace o mléce, sýrech i zakysaných mléčných výrobcích najdete na webových stránkách www.bileplus.eu.

 

Mléko pro zdraví

Přednosti mléka potvrzuje odbornice na výživu, PhDr. Karolína Hlavatá, PhD:  „Výzkumy prokazují, že mléko, jogurty, zákysy a sýry mají na náš organismus pozitivní vliv a měly by být pravidelnou součástí stravy. Jsou zdrojem cenných vitaminů a minerálních látek. Obsahují vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, zinek, selen a jód. Jsou v nich vitaminy A a D rozpustné v tucích, vitaminy B a kyselina pantotenová. Jsou v nich obsaženy bioaktivní látky ovlivňující metabolismus a spalování tuků. Pozitivní vliv mléčných výrobků byl prokázán při léčbě diabetu 2. typu, vysokého krevního tlaku, zvýšené hladiny HDL cholesterolu i při léčbě osteoporózy“.