7 benefitů KAROBU a přínosy pro zdraví. 3 recepty na nápoj, polevu i pomazánku.

O karobu, kterému se také říká svatojánský chléb a najdete ho též pod názvem rohovník, jsme už jednou psali a článek vzbudil velký ohlas. Nyní tedy na něho navazujeme a zaměříme se na konkrétní přínosy pro zdraví a přidáme i 3 snadné recepty na dobroty, které si z něho můžete připravit.

7 benefitů karobu

  • + přirozeně sladký bez přidaného cukru
  • + nízký obsah tuku
  • + vysoký obsah vlákniny
  • + bohatý zdroj bílkovin
  • + obsahuje vitamíny a minerály (hlavně vitamíny A, B, a D a z minerálů pak především vápník a draslík, dále pak hořčík a železo)
  • + neobsahuje kofein ani theobromin
  • + je přírodním zdrojem aminokyselin

Jaké přínosy karobu pro zdraví uvádí literatura?

V moudrých knihách se dočtete se, že karob:

má příznivý vliv na trávení a podporuje správnou funkci trávicího ústrojí

  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňovat jeho ukládání v těle
  • upravuje hladinu cukru v krvi
  • může sloužit jako prevence před vznikem problémů se srdcem
  • nevyvolává zrychlený tep
  • nezpůsobuje poruchy spánku
  • nepodporuje hyperaktivitu
  • se používá k léčení průjmových onemocnění
  • napomáhá s léčením zánětů žaludeční sliznice

3 vynikající recepty s karobem

Nápoj z karobu

Připravíte ho z živočišného nebo rostlinného mléka. Karobový prášek nejprve dobře rozmícháte v troše mléka a poté přilijete zbytek. Do nápoje můžete přidat skořici, hřebíček nebo lžičku medu či javorového sirupu.

Karobová poleva na moučníky

Budete potřebovat kokosový tuk, bambucké nebo kokosové máslo a karob. Polevu připravíte ve vodní lázni. Dosladit můžete podle chuti třeba sirupem nebo cukrem.

Karobová oříšková pomazánka 

Lískové oříšky, karobový prášek, slunečnicový olej, trochu vanilkového extraktu Dr. Oetker nebo vanilkové pasty Dr. Oetker a cukr nebo sirup dáte do mixéru a umixujete dohladka.