Připravte letos vánočního kapra netradičním způsobem. S hruškami, v pivním těstíčku, se smetanovou omáčkou nebo v marinádě. Všechny čtyři recepty jsou rychlé, jednoduché a vynikající.
Netradiční kapr s hruškami
Na 4 porce potřebujeme:
- 600 g kapra
- 2 hrušky
- 1 paprika
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 hřebíčků
- 125 g másla
- sůl
- pepř
- šťáva z jednoho citronu
Kapra opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Poté osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet 5 – 10 minut. Hrušky oloupeme a spolu s paprikou zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme částí másla a vložíme porce kapra kůží dolů. Poklademe hruškami a paprikou, přidáme bobkový list, hřebíček a nové koření. Navrch položíme plátky másla.
Pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200°C asi 20 minut. Podle potřeby můžeme do pekáčku přilít trochu horké vody a kapra přelít vypečenou šťávou.
Podáváme s vařeným bramborem.
Kapr v pivním těstíčku
Na 4 porce potřebujeme:
- 600 g kapra (podkovy)
- 2 vaječné bílky
- 160 g hladké mouky
- 200 ml piva
- 1 lžičku cukru
- kmín drcený
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Kapří podkovy omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme. V misce vyšleháme sníh a pomalu do něj vmícháme zbytek přísad. Kapra v těstíčku necháme hodinu marinovat.
Poté jej osmažíme do zlatova.
Podáváme s tradičním bramborovým salátem s majonézou.
Marinovaný kapr
Na 4 porce potřebujeme:
- 600 g kapra
- 2 cibule
- 4 bobkové listy
- 9 kuliček nového koření
- 12 kuliček černého pepře
- kůru ze 2 citrónů
- ocet
- sůl
- cukr
- tymián
Očištěné a osušené porce kapra pečlivě obalíme v hladké mouce a opečeme do červena na pánvi na větším množství oleje. Vyjmeme a naskládáme nejlépe do kameninové nádoby. Na zbylém oleji osmažíme kolečka či půlkolečka cibule do “sklovata“.
Cibuli i s olejem zalijeme v pánvi horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, celý černý pepř a tymián. Osolíme, okyselíme octem, osladíme a přidáme omytou oloupanou kůru z citrónu a provaříme. Výsledný lák musí být slaný, sladkokyselý, spíše kyselejší a velmi koncentrovaný, tedy hodně aromatický po koření, hlavně tymiánu a citrónové kůře.
Množství musí odpovídat nádobě s rybou, aby po zalití byla zcela potopená. Zaléváme právě dovařeným lákem. Po vychladnutí vyjmeme citrónovou kůru a necháme minimálně 5 dní na chladném místě proležet.
Podáváme s opečeným toustovým chlebem či jiným světlým pečivem.
Kapr se smetanovou omáčkou
Na 4 porce potřebujeme:
- 600 g kapra
- 100 ml smetany sladké (min. 30%)
- 2 lžíce zakysané smetany
- hrst strouhaného celeru
- lžíci másla
- olej na smažení
- sůl
- bílý pepř
- drcený kmín
Omytého kapra osušíme, osolíme, opepříme a nakmínujeme. Necháme asi hodinku uležet. Na pánvičce rozehřejeme olej a kapra po obou stranách prudce osmahneme. Poté jej vyjmeme a vložíme do předehřáté trouby na 6 – 8 minut (dle velikosti filetu) na 200°C.
Na pánev s výpekem přidáme máslo a restujeme nastrouhaný celer 1 – 2 minuty. Přidáme sladkou a zakysanou smetanu a necháme směs lehce zredukovat. Poté směs přecedíme přes jemný cedník a nakonec dosolíme dle chuti. Vznikne nám výborná omáčka.
Podáváme s petrželovými bramborami.