3+2 tipy pro krásnou štědrovečerní tabuli

Pro většinu rodin je večeře na Štědrý den nejdůležitější v roce. Prozradíme vám, co byste skutečně neměli opomenout, abyste si tento sváteční čas užili.

Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu navíc pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na odkládání nejen nádobí (byť správně byste si měli odkládací prostor připravit předem, může jím být třeba pojízdný servírovací stolek).

veba1. Stolečku, prostři se
Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Zkrátka tak, aby se ani nesmekal, ani nepřekážel při konzumaci. Jedinečnost daného večera podpoří ubrus z damašku, třeba ubrus Carlo ornament s krásnými vytkávanými žakárskými vzory od českého výrobce Veba. Na něj se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun (tvarem připomíná šálu) a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u vás v interiéru převažuje;slavnostní ráz zdůrazní přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená. Na stole by rovněž neměl chybět některý ze symbolů Vánoc, například ozdoby na stromeček. Zda budou skleněné nebo čokoládové, to už je na vás.

2. Počet chodů
Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrůdl, což jsou první dva chody. Co by mělo následovat poté? Podle Gabriely Špůrové ze společnosti Veba je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýra, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.

3. Kdo obsluhuje
Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob minulých neplatí? Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu, pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující odloží příbor,“ říká Gabriela Špůrová.

mensi-CARLOTip navíc: o ubrousku
Látkový ubrousek by měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní ubrus. Sladěnost textilií podporuje slavnostní ráz tabule. Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte (na krk si pověste raději něco na ozdobu, třeba korále). Po ukončení stolování tento ubrousek položte vedle talíře, i když jíte doma.

Doporučujeme
Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře položené na sobě, mezi ně rozložte papírový ubrousek. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Nepřehánějte to ani s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu: zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní, včetně přípitku, se podává zvlášť. Do třetice zmiňme příbory. Pokládejte je směrem od talíře přesně v tom pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.

Text: red
Foto: VEBA, www.vebaht.cz