3 recepty na svěží SORBETY s minimem kalorií a neodolatelnou chutí! Ze zeleného čaje a limoncella, z jahod a z černého rybízu.

SORBETY se připravují z cukrového sirupu s ovocným pyré, ovocnou šťávou nebo čajem. Může se do nich přidat také alkohol. Neobsahují mléko, jiné mléčné produkty ani vejce. V některých receptech najdete jen bílek, který se přidává pro větší vzdušnost a lehkost. Během přípravy se promíchávají a výsledkem je pak krásně hladká hmota. Připravovat je můžete také ve zmrzlinovačích, ale zvládnout se to dá i bez něho.

Sorbet ze zeleného čaje a limoncella

1 porce má pouze 86 kcal

Na 4 porce:

  • 2 lžíce sušených lístků zeleného čaje
  • 75 g cukru moučky
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 4 lžíce limoncella

Lístky čaje zalijte 200 ml vroucí vody, nechejte vylouhovat a slijte. Čajové lístky znovu zalijte 400 ml vroucí vody na nechejte ještě jednou vylouhovat a slijte.

Čaj přes sítko nalijte do nádoby, přidejte cukr, limetkovou šťávu a limoncello. 

Nádobu dejte do mrazničky a každou hodinu směs důkladně promíchejte. Mrazit se to bude asi 6 hodin.

Pokud máte zmrzlinovač, můžete sorbet udělat v něm.

Sorbet z černého rybízu

1 porce má pouze 157 kcal

Na 4 porce:

  • 500 g černého rybízu
  • 125 g cukru moučky
  • 1 citrón
  • 1 bílek
  • špetka soli

Do hrnce nalijte 120 ml vody, přisypejte cukr a vařte za stálého míchání až to bude mít konzistenci sirupu. Nechejte vychladnout.

Kuličky rybízu umyjte.

Vymačkejte šťávu z citrónu a spolu s rybízem ji rozmixujte. Poté přidejte cukrová sirup. Směs propasírujte přes sítko, dejte do nádoby a poté na 5 hodin do mrazničky. Každou hodinu směs důkladně promíchejte. 

Po 5 hodinách sorbet vyndejte z mrazničky a rozmixujte. 

Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, který pak lehce vmíchejte do sorbetu. Vše nechejte znovu zmrazit.Pokud máte zmrzlinovač, můžete sorbet udělat v něm.

Jahodový sorbet

1 porce má pouze 186 kcal

Na 4 porce:

  • 125 g cukru moučky
  • 500 g jahod
  • 1 citrón
  • 1 balíček vanilkového cukru

Do hrnce nalijte 200 ml vody, přisypejte cukr a vanilkový cukr, pak vařte za stálého míchání až to bude mít konzistenci sirupu. Nechejte vychladnout.

Jahody umyjte a nakrájejte na malé kousky. Pokapejte šťávou z citrónu a nechejte 10 minut odstát. 

Pak vše v mixéru rozmixujte, přidejte cukrový sirup, zamíchejte, dejte do nádoby a vložte do mrazničky.

Nechejte mrazit asi 3 hodiny, pak důkladně promíchejte a znovu mrazte další 3 hodiny.

Pokud máte zmrzlinovač, můžete sorbet udělat v něm.