3 RECEPTY na BOMBASTICKÉ džemy z JAHOD! S vůní akátu, rozmarýnu nebo příchutí espressa. Pro fajnšmekry i všechny milovníky červených sladkých plodů.

Trendem posledních let je DOMÁCÍ výroba džemů, marmelád, želé či sirupů. Nejdříve se začíná klasikou, ale až získáte zkušenosti, pak zaručeně přijde čas na hledání nových kombinací a chutí. Pokud jste zrovna v této fázi, vyzkoušejte některý z těchto receptů. Nemusíte se bát, VÝROBA JE SNADNÁ!

Jahodový džem s květy akátů

  • 1 600 g jahod
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 500 g želírovacího cukru 3:1
  • 4 hrsti akátových květů

Jahody umyjeme a odstraníme stopky s kalichem. Dáme je do hrnce, kde je trochu rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Přidáme citrónovou šťávu a želírovací cukr.

Otrháme květy akátu. Směs v hrnci uvedeme do varu za stálého míchání. Necháme vařit 4 minuty. Přidáme akátové květy a už nevaříme. Ihned plníme do sklenic. Uzavřeme a na 5 minut překlopíme dnem vzhůru.

Jahodový džem s rozmarýnem

  • 1 kg zralých jahod
  • 50 ml šťávy z citrónu
  • 400 g cukru
  • 10 g pektinu
  • 1 vrchovatá polévková lžíce lístků čerstvého rozmarýnu

Jahody očistíme, dáme do hrnce spolu s citrónovou šťávou. Můžeme je buď nakrájet nebo rozdrtit šťouchadlem na brambory.

Rozmarýn umyjeme a otrháme lístky. Trochu nasekáme a přidáme k jahodám. Promícháme.

Navážíme si cukr a přidáme do něho pektin. Dáme do hrnce k jahodám.

Přivedeme směs k varu a za stálého míchání a odebírání pěny vaříme asi 3-5 minut.

Nalijeme do sklenic. Sterilujeme. Pokud nevíte, jak, tady je odkaz na návod.

Jahodový džem s espressem

  • 1 500 g jahod
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 500 g želírovacího cukru 3:1
  • 5 lžic kávových zrn
  • sítko kovové větší

Jahody umyjeme a odstraníme stopky s kalichem. Polovinu rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, zbytek nakrájíme na malé kousky. 

Dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem a vše promícháme. 

Zrna kávy dáme do filtru, zavážeme provázkem. Toto pak přidáme do hrnce ke směsi a cukru. Necháme louhovat aspoň 4 hodiny.

Směs i s kávou uvedeme za stálého míchání do varu a za prudkého varu vaříme 4 minuty. Poté dáme kávu pryč a džem nalejeme do sklenic. Uzavřeme a na 5 minut překlopíme dnem vzhůru.

Přečtěte si také tyto články o želírování:

Domácí výroba džemů, marmelád a želé. 20 fíglů, které musíte znát, aby vaše produkty byly dokonalé.

Domácí výroba džemů a marmelád. Moderní želírovací prostředky versus pektin a současné trendy v „džemování“.