RECEPT: Tvarohový dort s jahodami

Dortík je samozřejmě nejlepší s čerstvými domácími jahodami, ale dají se použít i kompotované nebo mražené. Je to vlastně cheesecake, kde je ale korpus upečený, nikoliv udělaný ze sušenek, jako je tomu u této oblíbené klasiky.

 

 

Cheesecake s jahodami a pečeným základem.

Cheesecake s jahodami a pečeným základem.

Suroviny 

Na korpus:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g hladké mouky
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 citrón

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 180 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g čerstvých jahod

Na dozdobení:

  • 80 g čokolády nahrubo nasekané
  • ušlehaná šlehačka

Postup 

Korpus:

Máslo a cukr utřeme do pěny, postupně vmícháme žloutky, sůl, citrónovou kůru a zrníčka z vanilkového lusku. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a utvoříme tužší těsto. Těsto vyválíme a vyložíme jím dortovou formu (dno i okraj). Předpečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut.Korpus necháme vychladnout.

Náplň:

Tvaroh, cukr, vejce a mouku vyšleháme. Přidáme zakysanou smetanu a vanilku.

Na předpečený korpus poklademe omyté jahody (pár jich necháme na ozdobu). Dort zalijeme tvarohovým krémem. Vložíme do trouby a dopečeme při teplotě 160°C asi 1 hodinu.

Po vychlazení dozdobíme dle vlastní fantasie šlehačkou, jahodami a čokoládou.