Domácí výroba džemů a marmelád – 3. část

PORADNA KROK ZA KROKEM. Tato část je věnovaná ovoci. Kdy je nejvhodnější doba pro jednotlivé druhy, kolik ho musíte mít, abyste dostali přesně tolik, kolik budete potřebovat a jaké ovoce vzájemně kombinovat.

 

 

Plánovač množství ovoce

Kolik ovoce nakoupit? 

V receptech je vždy uvedeno množství ovoce už umytého, očištěného a případně vypeckovaného. Každý druh ovoce ale obsahuje i určitý podíl odpadu (slupky, pecky). Takže ovoce musíme koupit více. Tady je tabulka, pomocí které si můžete vypočítat, kolik ovoce bude potřeba koupit.

Množství ovoce v gramech uvedené v receptu x přepočtový faktor =  potřebné množství ovoce, které musíte koupit nebo nasbírat.

Příklad: V receptu je uvedeno 600 g jahod. Abychom získali potřebné množství, vynásobíme 600 g faktorem 1,03 (z tabulky). Na recept tedy budeme potřebovat asi 620 g jahod.

 

Druh ovoce Přepočtový faktor
Ananas 1,92
Jablka 1,09
Meruňky 1,10
Banány 1,43
Hrušky 1,08
Jahody 1,03
Grapefruit 1,52
Filátka z grapefruitu 2,00
Maliny 1,04
Bezinky 1,43
Rybíz 1,02
Kiwi 1,11
Limetky 1,30
Filátka z limetky 2,00
Mirabelky, švestky, blumy 1,06
Nektarinky 1,09
Pomeranče 1,39
Filátka z pomeranče 2,00
Broskve 1,09
Kdoule 1,19
Rebarbora 1,28
Višně 1,12
Angrešt 1,02
Třešně 1,14
Citróny 1,56
Filátka z citrónů 2,00

 

Nejčastěji používané ovoce a jak ho kombinovat

Zapojte vlastní fantazii a chuť a vytvořte si vlastní originální recepturu kombinací různých druhů ovoce v poměru, v jakém vám bude nejvíce chutnat. Nebojte se přidat i trochu koření nebo alkoholu. Tady jsou nejčastější a nejvhodnější kombinace. 

Rebarbora

Kombinujeme s jahodami nebo jablky.

Meruňky

Kombinujeme s jahodami a malinami.

TIP: Pokud meruňky ještě nejsou dostatečně šťavnaté, můžete je v džemech doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy.

Maliny

Maliny se dobře hodí k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím.

Ostružiny

Dobře ladí s třešněmi a jablky.

Třešně

Kombinujeme se švestkami, bobulovinami a broskvemi.

Jahody

Kombinujeme s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.

Borůvky

Kombinujeme s jablky nebo malinami.

Rybíz

Kombinujeme se všemi ostatními druhy bobulovin a třešněmi.

Švestky

Dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořice nebo anýz).

Broskve a nektarinky

Dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.

Jablka

Dobře ladí s hruškami, kiwi a švestkami.

 

Kdy a jaké ovoce nejlépe želírovat?

 

ovoce