Bílé pečivo – RECEPT od profesionála

V dobrých restauracích si pečivo připravují sami. Jeden skvělý recept na bílé bagety nám prozradil šéfkuchař Petr Andert. Vyzkoušejte je, jsou vynikající!

 

 

  • IMG_20160811_115558_low2 kg hladké mouky
  • 1 kostku droždí
  • 1l vlažné vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 50 ml olivového oleje

Těsto necháte vykynout a dobře propracujete. Pak ho rozdělíte na pět stejně velkých dílů, ze kterých tvoříte válečky velké tak aby se vešly na plech.

Hotové bagety potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem, hrubozrnnou soli nebo sezamem.

Pečte v předehřáté troubě na 160°C zhruba 15 minut.

Abyste neměli domácí bagety pokaždé stejné, můžete si přímo do těsta přidat sušená rajčata, olivy, slunečnicová semínka, konopná, lněná, dýňová a v poslední době oblíbená chia seminka.

Hladkou mouku můžete nahradit špaldovou, pohankovou nebo kukuřičnou moukou dle chuti a možností. Pozor jen pak na množství tekutiny, tyto mouky jí potřebují více!

Nejlepší tip na konec:

K domácím bagetám se skvěle hodí bylinkové máslo, které si jednoduše připravte doma. „Povolené“ máslo smíchejte s bylinkami. Dle chuti přidejte česnek.