Krok za krokem: návod na potahování dortů

Dorty potažené fondánem nebo marcipánem vypadají nejen úžasně, ale i dobře se dále zdobí. Můžete tak jednoduše vytvořit originální dort narozeninový i svatební. Musíte znát pár fíglů a pak už záleží jen na vaší fantazii. Naučíme vás i oblíbené růžičky.

 

Postup potahování dortů krok za krokem

Nejprve si upečete korpus. Receptů je mnoho a snadno je najdete na internetu.

Upečený korpus rozříznete na 2 nebo 3 pláty a ty potřete cca 2/3 náplně (recepty také najdete na webech). Dort složíte a potřete po obvodu i po stranách slabou vrstvou zbývající náplně.

Pak už přijde na řadu potažení. Na potažení dortů se používá marcipán nebo fondán. Fondán je cukrová hmota, marcipán je hmota mandlová. S oběma hmotami se pracuje přibližně stejně, s fondánem trochu lépe, je pružnější a méně se lepí. S oběma potáhnete dort i vymodelujete ozdoby či figurky.

Nejjednodušší je koupit už hotové hmoty, velmi dobře se pracuje s fondánem a marcipánem značky Dr.Oetker. Nemusíte pro ně běžet do žádných specializovaných prodejen se zbožím pro cukráře, koupíte je téměř v každém běžném obchodě. Na dort o průměru do cca 25 cm budete potřebovat asi 2 balíčky buď fondánu, nebo marcipánu.

Hmotu z obou balíčků rukou zpracujte dohromady. Chvíli hnětejte, až je hmota dostatečně měkká a poddajná. Pak z ní udělejte kouli a dejte ji na vál.

Vál nejdříve lehce poprašte moučkovým cukrem a fondán nebo marcipán vyválejte na plát o šířce asi 3 mm.

Fondan_postup1_L

Vyválený fondán nebo marcipán opatrně přeneste rukou nebo pomocí válečku na dort.

 Fondan_postup3_L

Fondán nebo marcipán na dortu uhlaďte směrem od středu dolů.

 Fondan_postup4_L

Přebytečný fondán nebo marcipán odkrojte nožem.

 Fondan_postup5_L

Ze zbylého fondánu nebo marcipánu můžete vymodelovat třeba růžičky nebo z něho pomocí vykrajovátek udělat květiny, lístky apod.

Fondan_ruze_L

 Jak vyrobit růžičky:

  1. Fondán vyválíte na plát o šířce asi 3cmm a kulatým vykrajovátkem vykrájíte kolečka. Okraje koleček zploštíte/ztenčíte oblou stranou lžíce. Tím dosáhnete přirozenějšího efektu okvětních lístků.
  2. Jedno kolečko zarolujete (bude tvořit střed růžičky). Zbylá kolečka pevně přitlačíte kolem středu růžičky (vytvoříte tak okvětní plátky). Na jednu růžičku použijete přibližně 5 okvětních plátků. Hotové růžičky necháte ztuhnout při pokojové teplotě (asi 30 min). Spodní čtvrtinu můžete uříznout pomocí ostrého nože, aby růžička na dortu lépe seděla. Růžičky k dortu přilepíte mírným navlhčením vodou nebo trochou vody smíchanou s cukrem.

TIP: Fondán nebo marcipán můžete libovolně obarvit. K dostání jsou různé gelové nebo práškové barvy. Jedny najdete tady.

Jednoduchý svatební dort zvládne každý, kdo má s pečením aspoň trochu zkušeností.

Jednoduchý svatební dort zvládne každý, kdo má s pečením aspoň trochu zkušeností.