Originální Mikuláš z kynutého těsta

Připravte letos dětem Mikulášskou nadílku úplně jinak v podobě netradičního sladkého moučníku, který bude originální dekorací vašeho stolu, až k vám zavítá ten opravdový Mikuláš.

 

 

Mikulas_lowDoba přípravy: asi 30 minut

 Přísady:

 Na přípravu předem:

  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g sušených datlí
  • 100 g sušených fíků
  • 100 g rozinek
  • 150 ml rumu

 Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 70 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 KL Citrónového aroma Dr.Oetker

Na potření a posypání:

  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 Vanilkový cukr Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • plech o velikosti 30 x 40 cm
  • papír na pečení
  • libovolné formičky na vykrajování těsta (např. hvězda, měsíc atd.)

Příprava: 

  1. Ovoce nakrájíme na malé kousky a naložíme přes noc do rumu.
  2. Mouku prosejeme do mísy a dobře promícháme s droždím. Přidáme mléko, cukr, vanilínový cukr, máslo, vejce, sůl, citrónové aroma a elektrickým ručním šlehačem s hnětacími háky nebo ručně vařečkou zpracujeme těsto. Těsto necháme zakryté kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. ¼ těsta odložíme bokem k dalšímu použití. Ze ¾ těsta připravíme tělo Mikuláše tak, že těsto rozpůlíme a vytvarujeme dvě koule. Z koulí vyválíme ovály, silné asi 5 mm. Ovocnou směs rozprostřeme na jeden ovál, na okraji ponecháme 2 cm volné místo. Okraj potřeme rozšlehaným vejcem a přiložíme druhý ovál. Naplněné těsto dáme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení.
  4. Ze zbylého těsta vytvarujeme podle obrázku hlavu, nohy a ruce Mikuláše, které přilepíme k tělu rozšlehaným vejcem. Zbytky těsta rozválíme a vykrájíme různé libovolné tvary, kterými tělo ozdobíme. Celého Mikuláše potřeme rozšlehaným vejcem a na teplém místě necháme kynout asi ½ hodiny.  Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  • Elektrická trouba:                         170°C
  • Horkovzdušná trouba:                 150°C
  • Plynová trouba:                          stupeň 2-3

Doba pečení: asi 40 minut

Vychladlého Mikuláše posypeme vanilkovým cukrem.

TIP: Kynuté těsto můžeme nahradit směsí Buchty v prášku Dr.Oetker, kterou připravíme podle návodu na obalu s přidáním Citronového aroma Dr.Oetker.

Pokud děláme Mikuláše pro děti, můžeme naložit ovoce přes noc místo rumu do jablečné šťávy.