RECEPT na Jablečné vdolky ”Apfelkiechl”

Osvědčené RECEPTY z regionálních kuchyní, které se předávají z generace na generaci patří mezi nejoblíbenější a my se snažíme vám jich nabídnout co nejvíce. Tentokrát jsme zavítali do Dolomit, kde leží v nadmořské výšce 1475 metrů statek Lüch de Survisc. Pečou tady daleko široko vyhlášené vdolky!

 

placky_lowRodina Vallazza umí svým hostům vytvořit velmi příjemnou atmosféru tyrolského rodinného statku, kterou ještě více umocňuje přítomnost tradičních jablečných vdolků ”Apfelkiechl”, které tu jsou vyhlášenou pochoutkou. Apfelkiechl je recept pro všechny milovníky jablek, je rychlý, jednoduchý a určitě si ho zamiluje celá rodina.

Stačí koupit čtyři sladká jablka, oloupat je, odstranit jádra, nakrájet na jeden až dva centimetry široké plátky. Pokapat je citrónem a posypat skořicí.

Těsto uděláte ze dvou žloutků, 12 dkg hladké mouky, špetky soli, 1/8 l mléka, dvou polévkových lžic rumu a ušlehaných bílků. Plátky z jablek se v něm obalí a na horkém oleji se začnou opékat dozlatova. Na závěr se už jen posypou cukrem. Tip – namísto mléka lze použít i bílé víno.