Pravý jihotyrolský jablečný štrúdl

RECEPT na tradiční štrúdl z jižního Tyrolska. Na 8 000 farmářů tu vyprodukuje na svých rodinných statcích ročně až 1 milion jablek, což tvoří 12 % celkové evropské produkce. Jablka nejlepší kvality jsou označena obrázkem slunéčka sedmitečného a jménem Sud Tirol. Jablečné produkty lze na vybraných farmách sdružení Roter Hahn ochutnat a také se zapojit do jejich samotné sklizně.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Jihotyrolský jablečný štrúdl 

Ingredience:

Přísady na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 65 ml vody
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na pomazání

Přísady na náplň:

  • 1 kg jablek (např. Gravensteiner, Golden Delicious)
  • 150 g strouhanky
  • 150 g másla
  • 90 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g piniových jader
  • skořice
  • citronová kůra

Postup:          

Přísady na těsto smíchejte dohromady a postupně, dle potřeby, přidávejte vodu. Poté těsto vypracujte tak, aby bylo hladké a vláčné. Vytvarujte jej do koule a nechte půl hodiny odpočinout.

Mezi tím oloupejte jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte na tenké plátky.

Na másle dohněda opečte strouhanku.

Na pomoučněné utěrce těsto rozválejte od středu do stran na tloušťku papíru. Potřete jej rozpuštěným máslem a na jeho 2/3 poklaďte strouhanku, jablka, cukr, skořici, citrónovou kůru, rozinky a piniové ořechy. S pomocí utěrky opatrně zaviňte a štrúdl položte na plech. Potřete rozpuštěným máslem a při 220 stupních (180 stupních v horkovzdušné troubě) pečte 30 minut.

Před podáváním jej můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit ušlehanou smetanou.