Tradiční jablečný závin z farmy “Pirchhof”

RECEPT na úžasně lahodný tradiční jablečný závin se na farmě “Pirchhof v Jižním Tyrolsku dědí z generace na generaci.  Máme ho přímo od selky z této farmy, paní  Andrey Müller. U hostů, kteří na statek přijíždějí za odpočinkem, má velký úspěch a rádi se sem i kvůli tomuto skvostnému dezertu vracejí.

 

Na zlatavé těsto je potřeba smíchat:

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • pečící prášek
  • 2 vejce
  • 180 gramů margarínu
  • 200 gramů cukru
  • vanilkový cukr

Vytvoří se krásně hladké těsto, které se nechá půl hodiny odpočívat.

Na přípravu ovocné náplně je potřeba oloupat 10-12 jablek, nakrájet je na malé kousky, smíchat s vanilkovým cukrem a rozinkami podle chuti. Podle libosti je možné přidat také rum.

Potom, co si těsto necháte chvíli odpočinout, rozdělíte ho na dvě stejné půlky, vyválíte, naplníte a zavinete. Tím se vytvoří hladký bochníček štrúdl. Nakonec se štrúdl potře trochou mléka, aby byl krásně křupavý a získal svoji typickou zlatavou barvu.

Dáte štrúdl péct na 180 °C asi 45 minut a ještě teplý posypete práškovým cukrem. Po upečení je důležité štrúdl nechat alespoň půl hodiny vychladnout, aby se nerozpadl. A ten kdo má náladu hřešit, může si dopřát závin s vanilkovým přelivem nebo jahodovou zmrzlinou..

Dobrou chuť přejeAndrea Müller, selka z Hofschanku Pirchhof u Naturns.