RECEPT na netradiční džem z jablek a řepy

Kombinace jablek a řepy je dokonalá a navíc zdravá. Náš recept na džem je jednoduchý a z uvedeného množství uděláte cca 8 sklenic po 320 ml. Jablkovo řepový džem se hodí k vařenému a grilovanému masu, ale i k čerstvému pečivu s Cottage sýrem. Doporučujeme, určitě stojí za vyzkoušení!

 

Jablkovo_repovy_dzem_sirka3_lowPřísady:

  • 500 g červené řepy
  • 2 kg jablek (oloupaných a nakrájených na malé kostky)
  • 100 ml citrónové šťávy
  • 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker
  • 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
  • 700 g cukru

Příprava:

  1. Na přípravu džemu řepu oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Vložíme do hrnce, přidáme jablka a asi 5 minut povaříme do měkka. Odstavíme a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Přidáme citrónovou šťávu, kyselinu citrónovou a Pektin smíchaný se 2 PL cukru a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
  2. Na talířek kápneme 1 – 2 KL právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
  3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.