Džem z pečených hrušek s kořením

RECEPT na vynikající džem s vůní exotického koření, který dokáže připravit doma úplně každý. Z uvedeného množství budete mít na zimu uskladněno cca 8 sklenic po 320 ml.

 

Dzem_z_pecenych_hrusek_s_korenim_sirka2_lowPřísady:

  • 2 kg zralých hrušek (oloupané a nakrájené na malé kostky)
  • 1 zarovnaná KL mleté skořice
  • 10 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 100 ml citrónové šťávy
  • 50 ml rumu
  • 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker
  • 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
  • 700 g cukru

Příprava:

  1. Na přípravu džemu hrušky rozložíme na plech. Posypeme skořicí. Přidáme hřebíček, badyán a muškátový oříšek a vložíme do trouby péct na 175°C asi 20 minut. Poté necháme vychladnout, vybereme hřebíčky a badyán. Polovinu hrušek vložím do hrnce a ponorným mixérem je rozmixujeme. Přidáme zbytek hrušek, citrónovou šťávu, rum, kyselinu a Pektin smíchaný se 2 PL cukru a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
  2. Na talířek kápneme 1 – 2 právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
  3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.