Piemont – kraj plný zážitků a chutí

TIP NA BÁJEČNOU DOVOLENOU. Pokud právě plánujete svou letní dovolenou, zkuste ji nasměrovat do kraje pod italskými Alpami, který nabízí nejen unikátní turistické a historické zážitky, ale ohromí vás též svými regionálními nezapomenutelnými chutěmi.

 

Piemont neboli území na úpatí hor (z latinského piede+montis) je historické pojmenování severozápadního kraje Itálie pocházející až z 12. století. Původně označovalo úzký pruh země ohraničeny třemi řekami: Pádem, Dorou Riparia a Sangonem.

Dnes je Piemont druhým největším krajem Italské republiky, pokud se týká rozlohy, která činí přibližně 24 500 kilometrů čtverečních. Z geografického hlediska je Piemont ohraničen hřebenem západních Alp a nejsevernějšími cípy Apenin a lze jej rozdělit na tři pásma: horské masivy zabírající 43 % území, kopcovitou krajinu pokrývající 30 % a nížinu tvořenou východní částí Pádské nížiny a rovinou ve východní části kraje.

Piemont překypuje historií a kulturou – vždyť krajské město Turín se stalo prvním hlavním městem Italského království – a je po právu hrdý na své špičkové výrobky zejména z textilního, klenotnického a mechanického průmyslu a pokročilé technologie.

Hlavní charakteristikou piemontského zemědělství a potravinářství je značné množství malých a středních podniků, často rodinného typu, a nevelké množství velkých firem; tyto působí zejména v oblasti výroby nápojů a cukrovinek (Martini & Rossi, Ferrero, Lavazza). Podstatná jména, jež by nejlépe vystihla nesmírné bohatství potravinářských produktů z Piemontu, který se může pochlubit tou nejlepší italskou kulinářskou tradicí a bezpochyby i jednou z těch nejstarších, jsou kvalita a rozmanitost.

Krajské město Turín se stalo prvním hlavním městem Italského království.

Krajské město Turín se stalo prvním hlavním městem Italského království.

Kolébka Slow Food

Ne náhodou vzniklo v tomto kraji hnutí Slow Food, které založil italské novinář, oenolog a gastronom Carlo Petrini. Jeho motivací byl vlastně protest, proti stále rychleji se rozvíjejícím globálním řetězcům fastfoodů. Jeho zastánci se snaží naučit své hosty a přívržence vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku právě na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury” Fast Food. Členové hnutí prosazují po celém světě místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňují na dávno zapomenuté recepty.

Ochutnáte tu fantastické dobroty z malých rodinných firem.

Ochutnáte tu fantastické dobroty z malých rodinných firem.

Skutečná mekka gurmánů

Právě Piemont je kraj, který po celém světě proslavilo mnoho místních potravin i typických pokrmů. Mezi ně patří hlavně rýže, vína a lanýže, které vděčí vlastnostem území a dlouhodobé gastronomické tradici. Pokud je Itálie jedním z největších pěstitelů rýže, vděčí za to právě tomuto kraji, její roční produkce zde činí přibližně 500 000 tun.

Nejvíce rýže vypěstované v Itálii pochází právě z Piemontu.

Nejvíce rýže vypěstované v Itálii pochází právě z Piemontu.

Od roku 2007 je Piemont jediným italským krajem, jehož rýži byla udělena prestižní známka DOP (chráněné označení původu). Odrůda, která toto prestižní označení získala, je Riso di Baraggia Biellese e Vercellese.

Kraj kvalitního vína

Piemont je díky svým 42 vínům oceněným známkou DOC (chráněné označení původu) a 16 vínům DOCG (chráněné a zaručené označení původu), představujícím více než 80 % vinařské produkce, italským krajem, který se daleko víc než ostatní vyznačuje kvalitními víny uznávanými na celém světě. Nejvíce pěstovaná odrůda vinné révy je Nebbiolo, která je základem pro výrobu mnoha vín zdejšího kraje, mezi nimi najdeme např. Barolo, Barbaresco, Ghemme a Gattinara. Název odrůdy „nebbiolo“ pochází od slova nebbia (mlha) a byl jí dán pravděpodobně pro tenkou lehce zastřenou slupku nebo možná kvůli počasí, které její dozrávání v září doprovází.

Z kraje Piemont pochází velmi kvalitní vína oceňovaná na celém světě.

Z kraje Piemont pochází velmi kvalitní vína oceňovaná na celém světě.

Nejvýznamnějšími oblastmi pro pěstování vinné révy jsou Langhe, Roero a Monferrato. Tato území byla 22. června 2014 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Sýry a čokoláda

Také piemontské sýry se mohou pochlubit 9 známkami DOP. Mezi nimi je třeba zmínit Castelmagno, jehož nezaměnitelná chuť z něj v 18. století učinila proslulý sýr v dobrých restauracích, dále Bra, Robiola di Roccaverano, Raschera, Taleggio nebo Murazzano a samozřejmě Gorgonzola, které se zde vyrábí 60 % světové produkce.

Další unikátní lahůdkou kraje je čokoláda, lépe řečeno nugát, jehož úspěch je dán přesně vyváženou kombinací kakaa a místní vysoce ceněné odrůdy lískových oříšků Tonda Gentile delle Langhe pyšnící se známkou IGP (chráněné zeměpisné označení původu).

Místní specialita - turecký med Torrone.

Místní specialita – turecký med Torrone.

Kromě nugátu si lískové oříšky Tonda Gentile delle Langhe můžete vychutnat ve výborném tureckém medu, který se zde jmenuje Torrone.

Právě proto, že Piemont je krajinou mnoha tváří je nabídka potravinářských a gastronomických produktů zdejšího kraje velice pestrá. Ve vysokých horách se pasou různé druhy hospodářských zvířat, díky nimž mají zdejší sýry, šunky i salámy originálních chutí. V mírně kopcovité krajině objevíte tratě osazené vinnou révou a v úrodné nížině zase lány vlnícího se obilí a rýže.

Nezbývá vám nic jiného než vyrazit a ochutnat…

Text: Blanka Dvořáková