Recept: Meruňkový džem s levandulí

Úžasný domácí džem v nezvyklé kombinaci sladkých meruněk a voňavé levandule zvládne připravit každý. Pokud dodržíte postup a dané ingredience, určitě se vám povede.

 

 

  • Domácí džem bude i krásným dárkem. Víčko potáhněte látkou, zavažte stuhou a ozdobte snítkou levandule.

    Domácí džem bude i krásným dárkem. Víčko potáhněte látkou, zavažte stuhou a ozdobte snítkou levandule.

    Vystačí na: asi 3 sklenice à 375 ml

  • Doba přípravy: asi 25 minut 

Budete potřebovat:

  • 1 kg meruněk očištěných, odpeckovaných a nakrájených na malé kousky
  • 4 zarovnané KL čerstvých levandulových kvítků
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
  • 350 g cukru

Příprava:

  1. Do velkého hrnce vložíme meruňky a levandulové kvítky. Obsah balíčku Gelfix Super 3:1 smícháme s 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
  2. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1- 2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
  3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Tip: Tímto způsobem můžete připravit i džem z nektarinek.