Domácí výroba džemů a marmelád – 2. část

PORADNA KROK ZA KROKEM. Domácí džem nebo marmeládu nemohou nahradit ani ty nejdražší výrobky, které se dají koupit v obchodech. Pokud máte navíc ovoce z vlastní zahrádky, vyjde vás sklenička džemu na pár korun. Ale určitě se vyplatí i koupit ovoce na trhu.

 

 

Připravit džemy, marmelády nebo želé ve vlastní kuchyni je poměrně jednoduché, a pokud se naučíte pár fíglů, budou v rodině pověstnou, vyhlášenou a vyhledávanou specialitou. Navíc sklenice vlastního domácího džemu je i výborným originálním dárkem, který potěší každého.  

20 užitečných rad pro správné želírování 

1. Nejlépe se želíruje ovoce, které má vyšší obsah pektinů. Nejvyšší množství této látky, která podporuje želírovací schopnost, mají například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně a jahody.

2. Pro zpracování použijte vždy jen bezvadné, zralé a čerstvé plody. V žádném případě nekonzervujte plody nahnilé nebo otlučené.

3. Nejdříve ovoce umyjte a nechejte okapat. Nemyjte je přímo pod tekoucí vodou, plody by se mohly poškodit.

4. Stopky odstraňujte až z umytého ovoce, aby se plody zbytečně nepomačkaly a neztrácely šťávu a aroma.

5. Ovoce nejdříve oloupejte či vypeckujte a nakrájejte (džem) nebo rozmixujte (marmeláda). Poté ho teprve zvažte. Jen tak dokážete vypočítat správné množství želírovacího prostředku.

6. Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Obecně platí, že čím je ovoce rozmělněnější, tím bude džem tužší.

7. Pokud je džem málo tuhý, přidejte lžičku kyseliny citrónové a přiveďte ho znovu k varu. Pokud ani toto nepomůže, přisypte do směsi ještě jednu polovinu sáčku Gelfix Dr.Oetker a chvíli džem povařte.

8. Džem i marmeládu připravujete pouze z ovoce zralého tak akorát. Přezrálé ovoce má méně pektinů, bude se hůř želírovat a džem z ovoce nezralého nebude mít tu správnou chuť.

9. Budete-li želírovat ovoce přezrálé, použijte větší množství želírovacího přípravku a přidejte trochu kyseliny citrónové.

10. Želírovací přípravky obsahují pektiny, které se získávají extrakcí z citrusových plodů a jablek. Množství a kvalita těchto pektinů se v produktech  různých výrobců liší. Chcete-li připravit skutečně lahodný džem, dejte vždy přednost osvědčeným značkovým želírovacím přípravkům. Největším výrobcem přípravků na želírování je Dr.Oetker.

11. Aby džem dobře rosoloval, vařte ho po menších částech. Například do hrnce o objemu 5-6 litrů dejte nejvýše kilo ovoce. Nejlépe se vám bude pracovat s vyšším hrncem (ovoce často kypí), který má široké dno.

12. Džem bude čirý, když z něho budete během vaření sbírat pěnu.

13. Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznáte nejlépe, když ze směsi odeberete 2 kávové lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli před tím dali do ledničky. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.

14. Je-li džem hotový, ihned ho odstavte z  plotny, dalším varem by ztratil rosolovací schopnost a řídnul by.

15. Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete do sucha.

16. Aby sklenice při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je před plněním v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. Sklenice neprasknou, postavíte-li je na vlhkou utěrku.

17. Džem plňte do sklenic ihned po uvaření a okamžitě je dobře uzavřete. Otočte je na cca 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte.

18. Džemy skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Světlo může způsobovat změnu barvy zavařených výrobků.

19. Džem vydrží při správném skladování minimálně 1 rok, většinou ale mnohem déle. Jestli přidáte do džemu ořechy, bylinky, apod., jeho trvanlivost bude cca 6 měsíců.

20. Pokud se usadí na povrchu džemu plíseň, vyhoďte celou sklenici. Nikdy nekonzumujte výrobek napadený plísní.

Postup krok za krokem:

Želírovací cukr Extra Dr.Oetker, ke kterému přidáte 1 kg ovoce. Hotový džem bude obsahovat přibližně 67% ovoce.

Želírovací cukr Extra Dr.Oetker, ke kterému přidáte 1 kg ovoce. Hotový džem bude obsahovat přibližně 67% ovoce.

Příprava džemů a marmelád s želírovacími cukry Dr.Oetker je tak jednoduchá, že ji zvládne i začínající hospodyňka:

  1. Připravené ovoce nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme a odvážíme odpovídající množství, resp. odměříme odpovídající množství šťávy.
  2. Ovoce/ ovocnou šťávu dobře promícháme ve velkém hrnci s želírovacím cukrem Dr.Oekter. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a za stálého míchaní vaříme po dobu nejméně 3 minut.
  3. Provedeme želírovací zkoušku.
  4. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Gelfix Klasik Dr.Oetker vystačí na 1 kg ovoce a 1,125 kg cukru. Hotový džem obsahuje přibližně 50% ovoce.

Gelfix Klasik Dr.Oetker vystačí na 1 kg ovoce a 1,125 kg cukru. Hotový džem obsahuje přibližně 50% ovoce.

Jednoduché je i zavařování s výrobky Gelfix Dr.Oetker:

  1. Připravené ovoce nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme a odvážíme odpovídající množství, resp. odměříme odpovídající množství šťávy.
  2. Obsah balíčku Gelfix smícháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru a přidáme k ovoci resp. ovocné šťávě. Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Poté přidáme zbytek cukru a povaříme minimálně 5 minut.
  3. Provedeme želírovací zkoušku.
  4. Ze zavařeniny odebereme případnou pěnu. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Ve třetí části našeho seriálu o želírování se dovíte, které druhy ovoce je dají nejlépe kombinovat, naučíte se počítat, kolik ovoce musíte koupit, aby jeho čistá hmotnost bez slupek a pecek byla přesně ta, kterou potřebujete a které ovoce je vhodné želírovat v dané roční době.