3 RECEPTY: jahodový džem, topping a šťáva

Jak zpracovat jahody tak, abychom si na nich mohli pochutnat i v zimě? Udělejte si z nich sladký džem, úžasný topping na poháry nebo zdravou šťávu do čaje. Vše rychle a hlavně velmi jednoduše podle našich receptů. Pokud dodržíte postup i předepsané suroviny, máte záruku, že se vám vše povede.

 

 

Jahody s vanilkou tvoří dokonalou harmonii chutě i vůně.

Jahody s vanilkou tvoří dokonalou harmonii chutě i vůně.

Jahodovo-vanilkový džem

na 4 skleničky à 250 ml

Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady: 

  • 1 kg jahod
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
  • 350 g cukru krupice nebo krystalu
  • 1 vanilkový lusk

Příprava: 

  1. Jahody umyjeme a zbavíme stopek. 700g jahod pomocí ponorného mixéru rozmixujeme, 300 g jahod nakrájíme na kousky. Vše vložíme do většího hrnce.
  2. Obsah balíčku Gelfix Super smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vložíme k jahodám.
  3. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme1-2 kávové lžičky horkého džemu. Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý vmícháme do něj 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
  4. Odebereme případnou pěnu a vyndáme vanilku. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

 

Sirup podáváme ředěný pitnou vodou s ledem nebo jako topping na zmrzlinu nebo puding. Velice dobrý je po zmražení jako ovocná dřeň.

Sirup podáváme ředěný pitnou vodou s ledem nebo jako topping na zmrzlinu nebo puding. Velice dobrý je po zmražení jako ovocná dřeň.

Jahodový sirup s rybízem

na 2 lahve à 0,7 l 

Doba přípravy: asi 20 minut 

Přísady: 

  • 500 g jahod
  • 200 g rybízu
  • 1,25 l vody
  • 1 balíček Kyseliny citrónové Dr.Oetker
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
  • 1 kg cukru krupice nebo krystalu

Příprava: 

  1. Omyté nakrájené jahody a  omytý rybíz společně s vodou a kyselinou citrónovou povaříme asi 2 minuty.
  2. Přepasírujeme přes sítko a šťávu přivedeme k varu. Přidáme Gelfix Klasik rozmíchaný se 2 PL cukru a opět přivedeme k varu. Vsypeme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme 5 minut. Nalijeme do čistých lahví a uzavřeme. Uzavřené lahve uchováváme v chladu a temnu.

TIP: Místo rybízu můžete dát jahody a připravit si tak čistou jahodovou šťávu.

Jahodový topping obsahuje 42% jahod.  Výborně se hodí jako omáčka na vanilkovou zmrzlinu nebo na puding. Pokud topping  v láhvi zhoustne, před podáváním protřepeme.

Jahodový topping obsahuje 42% jahod. Výborně se hodí jako omáčka na vanilkovou zmrzlinu nebo na puding. Pokud topping v láhvi zhoustne, před podáváním protřepeme.

Jahodový topping 

Vystačí na: asi 5 sklenic á 500 ml

Doba přípravy: asi 25 minut 

Přísady:

  • 1,5 kg očištěných a nakrájených jahod
  • 1 l vroucí vody
  • 500 g cukru
  • 1 balíček Kyseliny citrónové Dr.Oetker
  • 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr.Oetker

Příprava:

  1. Jahody zalijeme vroucí vodou a necháme 20 minut odstát. Přes sítko přecedíme do většího hrnce a zbylou šťávu z jahod vymačkáme.
  2. Do jahodové šťávy přidáme cukr, kyselinu citrónovou a Super želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně, za stálého míchání, minimálně 5 minut povaříme.
  3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic, které dobře uzavřeme. Uchováváme v chladu!

 

Poradnu, jak správně želírovat a vyrábět ty nejlepší domácí džemy, marmelády nebo sirupy najdete tady.