Recept: Perník s vanilkovým krémem

Vláčný moučník, které se krásně hodí ke kávě nebo dobrému čaji. Z uvedeného množství připravíte asi 24 řezů a příprava i s pečením vám potrvá hodinku. Pak ho dáte na 2 hodiny do lednice a můžete servírovat.

 

 

Pernik_s_vanilkovym_krememNa těsto:

450 g hladké mouky
1 balíček Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
300 g cukru
2 zarovnané PL kakaa
2 vejce
200 ml polotučného mléka
150 ml oleje

Na krém:

1 l polotučného mléka
3 balíčky Zlatého klasu Dr.Oetker
3 zarovnané PL cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
250 g másla
1 PL rumu

Na ozdobení:
70 g strouhané čokolády

Ještě potřebujeme:
plech na pečení (30 x 40 cm)

Příprava:
1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a kakaem. Přidáme vejce, mléko a olej a metličkou vymícháme dohladka. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 25 minut

2. Perník necháme vychladnout.

3. Na přípravu krému nalijeme do většího hrnce 750 ml mléka a přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme Zlaté klasy s cukrem a vanilínovým cukrem. Nalijeme do vroucího mléka a povaříme asi 1 minutu. Do horkého krému nakrájíme máslo a mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidáme rum a horký krém nalijeme na perník a uhladíme.

4. Uložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme strouhanou čokoládou.