Tři recepty na nejlepší velikonoční beránky

Velikonoce by bez sladkého beránka nebyly těmi pravými svátky jara. Receptů na ně je celá řada. My jsme pro vás letos vybrali tři z nich. Dva tradiční do formy a jednoho na plech. Všechny recepty jsou vyzkoušené a pokud použijete přesně uvedené suroviny, měli by se vám všichni tři beránci povést na jedničku.

 

Lahodný smetanový beránek od Valmezu

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 ml Čerstvé smetany z Valašska
  • 6 ks vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 ml oleje nebo rozpuštěného másla dle chuti
  • 2 lžíce citronové šťávy (dle chuti nastrouhaná citronová kůra)

Postup přípravy:

Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte tuk, cukr a šlehejte alespoň 4 minuty. Do mísy nalijte citrónovou šťávu (případně kůru), nasypte prášek do pečiva, mouku, smetanu a šlehejte další 2 minuty. Do vymazané a moukou vysypané formy na beránka nalijte těsto, které by nemělo mít příliš řídkou ani tuhou konzistenci. Pečte v již předehřáté troubě do zlatova přibližně 30 minut na 160 stupňů. Špejlí zkontrolujte, zdali je těsto hotové a případně uberte teplotu a nechte dopéct. Beránka dozdobte dle vlastní fantazie za pomoci polevy, lentilek, oříšků, cukru apod.

Smetanový beránek z Mlékárny Valašské Meziříčí.

Smetanový beránek z Mlékárny Valašské Meziříčí.

Velikonoční beránek s pudingem

Doba přípravy: 15 minut

 Suroviny: 

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 5 PL rostlinného oleje
  • 5 PL horké vody
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 1 balíček Pudingu s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  • 1 vrchovatá KL strouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
  • 10 kapek Citrónového aroma Dr.Oetker
  • špetka soli

Na ozdobu:

  • rozinky na očička
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • formu na beránka

 Příprava:

  1. Na přípravu těsta utřeme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem, přidáme olej a horkou vodu. Elektrickým ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudingem a citrónovou kůrou. Přidáme do žloutkové pěny. Do bílků přidáme citrónové aroma a špetku soli. Elektrickým ručním šlehačem ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Všechno jemně, ale důkladně promícháme.
  2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané spodní části formy. Přiklopíme vrchní částí. Pečeme v předehřáté troubě.
  • Elektrická trouba:                180°C
  • Horkovzdušná trouba:       160 °C
  • Plynová trouba:                   stupeň 3-4

Doba pečení: asi 40 minut

Po upečení necháme beránka vychladnout ve formě. Poté vyklopíme, rozinky přitlačíme jako očička a hotového beránka pocukrujeme.

Beránek s vanilkovým pudingem od Dr.Oetkera.

Beránek s vanilkovým pudingem od Dr.Oetkera.

Sladký beránek 

Doba přípravy: asi 40 minut 

Suroviny: 

Na těsto:

  • 1 Směs na buchty Dr.Oetker
  • 260 ml vlažné vody
  • 12 PL rostlinného oleje 

Na náplň:

  • 280 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru
  • 2 PL medu
  • 1 KL Citrónového aroma Dr.Oetker
  • 100 g mletého máku
  • 4 zarovnané PL strouhanky

Na potření:

  • 1 rozkvedlané vejce

Na ozdobení:

  • 1 ks rozinky na oko beránka
  • trochu moučkového cukru 

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení  (30 x 40 cm)

Příprava:

Na přípravu těsta zpracujeme směs na buchty podle návodu na obalu a necháme kynout dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Na přípravu náplně přivedeme k varu mléko, cukr, med a citrónové aroma. Postupně přimícháme mák a strouhanku a za stálého míchání přivedeme k opět varu. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

Po vykynutí těsto ještě jednou dobře prohněteme a ze 2/3 těsta vyválíme obdélník o velikosti asi 30 x 40 cm. Vychladnutou náplň rovnoměrně natřeme na těsto a zespoda nahoru srolujeme. Roládu nakrájíme na 1,5 cm silné plátky. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a ocas beránka a spolu s nakrájenými makovými rolkami ukládáme do tvaru beránka na plech o velikosti 30 x 40 cm vyložený papírem na pečení. Rozinku vtlačíme do hlavy jako oko. Beránka potřeme rozkvedlaným vejcem a položíme na teplé místo na asi 20 minut. Pečeme v předehřáté troubě.

  • Elektrická trouba:                180 °C
  • Horkovzdušná trouba:       160 °C
  • Plynová trouba:                   stupeň 3 

Doba pečení: asi 35 minut 

Upečeného a vychladlého beránka lehce posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Makový beránek z kynutého těsta.

Makový beránek z kynutého těsta.