RECEPT: Slaný koláč s tuňákem

Výborný slaný koláč ze špaldové mouky s tuňákem, olivami, rajčátky a fetou je zdravější variantou koláče připraveného z bílé mouky. Příprava vám zabere necelou hodinu.

 

 

Ingredience (2 osoby): 

quich_1Těsto:

  • 250 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • hrst čerstvého oregana
  • 25 ml studené vody
  • sůl 

Náplň:

  • 1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3 x 80 g
  • hrst vypeckovaných černých oliv
  • 100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky
  • 5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu
  • ½ středně velkého pórku nakrájeného na kolečka
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 vejce

Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a na jemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu.

Z odpočatého  těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut.

Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny.  Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.