Skvělý tip ke kávě: Horký zákusek

Znáte Zlatý klas? Na Slovensku je to velmi oblíbený výrobek, který jsme si od našich sousedů léta vozili. Nyní jsme ho objevili i v našich obchodech. Připravíte pomocí něho vynikající náplně do všech druhů moučníků. Zkuste třeba tento recept.

 

 

Doba přípravy: asi 50 minut
Doba pečení: asi 12 minut
Vystačí na: asi 24 porcí

horký zákusekPřísady:

Na těsto:

4 vejce
120 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
50 ml polotučného mléka
50 ml oleje
120 g hladké mouky
1 balíček Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná PL prosátého kakaa
3 vrchovaté PL džemu (meruňkového, rybízového, apod.)

Na náplň:

1 l polotučného mléka
3 balíčky Zlatého klasu Dr.Oetker
3 zarovnané PL cukru
250 g másla
2 balíčky BeBe sušenek

Na ozdobení:

1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
plech na pečení (30 x 40 cm)
elektrický ruční šlehač

Příprava:
1. Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme mléko, olej a mouku smíchanou s kypřicím práškem a na nejnižším stupni vymícháme dohladka. Polovinu těsta nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Do zbytku těsta zamícháme kakao a nalijeme na světlé těsto tak, abychom vytvořili mramorování. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 12 minut

2. Upečený a ještě horký korpus potřeme džemem.

3. Na přípravu náplně nalijeme do většího hrnce 750 ml mléka a přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme Zlatý klas s cukrem. Nalijeme do vroucího mléka a povaříme asi 1 minutu. Do horkého krému nakrájíme máslo a mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Horkou náplň nalijeme na korpus, uhladíme a ihned naskládáme sušenky.

4. Na ozdobení polevu připravíme podle návodu na obale a povrch moučníku polijeme. Uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.