RECEPT: Ovocné makové hvězdičky

Tento báječný recept máme připravený speciálně pro milovníky máku a mandlí. Cukroví zvládnete upéct během necelé hodiny.

 

 

 

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: asi 20 minut
  • Doba pečení: asi 10 minut (1 plech)
  • Vystačí na: asi 30 kousků

Ovocne_makove_hvezdicky_lowNa těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 125 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g mletého máku
  • 170 g změklého másla nebo margarínu
  • 1 vejce

Na potření:

200 g rybízového džemu

Ještě potřebujeme:

  • 2 plechy na pečení (30 x 40 cm)
  • formičky ve tvaru hvězdičky (6 cm) a (2,5 cm)

1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilínovým cukrem, mandlemi a mákem. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto necháme asi 1 hodinu při pokojové teplotě odpočinout.

2. Na pomoučené pracovní ploše z těsta pomocí válečku vyválíme plát o tloušťce asi 3 mm. Formičkou(6 cm) vykrajujeme hvězdičky a přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. U poloviny hvězdiček vykrojíme pomocí menší formičky (2,5 cm) střed. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 10 minut (1 plech)

3. Hvězdičky po vychladnutí slepíme džemem.

TIPY:

Pokud těsto při vykrajování příliš měkne, můžeme ho dávat průběžně vychladnout do chladničky.

Slepené hvězdičky můžeme dozdobit rozpuštěnou Polevou bílou Dr.Oetker.

V dobře uzavíratelné dóze lze hvězdičky skladovat přibližně 3 týdny.