NÁVOD: Vánoční řetěz zcela netradičně

DOBRÝ NÁPAD z kuchyně Dr.Oetkera. Spojte pečení cukroví a zdobení stromečku do jednoho a udělejte si letos vánoční řetěz z cukroví. Můžete jím ozdobit nejen stromeček, ale hodí se i jako dekorace vánoční kytice nebo věnce či svícnu.

 

 

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: asi 40 minut
  • Doba pečení: asi 12 minut (1 plech)
  • Vystačí na: asi 50 kousků
Dva v jednom - cukroví jako vánoční řetěz.

Dva v jednom – cukroví jako vánoční řetěz.

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 2 zarovnané PL prosátého kakaa
  • 100 g hnědého cukru
  • 125 g změklého másla nebo margarínu
  • 1 vejce
  • 1/2 KL Vanilkového aroma Dr.Oetker
  • 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

Na ozdobení:

1 balení Tubiček na zdobení 4 barvy Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • 2 plechy na pečení (30 x 40 cm)
  • různé druhy formiček s vánočními motivy
  • stužku

1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kakaem a cukrem. Přidáme máslo nebo margarín, vejce, aroma a na jemném struhadle nastrouhanou polevu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto necháme asi 1 hodinu při pokojové teplotě odpočinout.

2. Na pomoučené pracovní ploše z těsta pomocí válečku vyválíme plát o tloušťce asi 0,5 cm. Pomocí formiček vykrájíme různé tvary, které naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Pomocí špejle vytvoříme do každého kousku dvě dírky pro stužku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

  • Elektrická trouba: 180 °C
  • Horkovzdušná trouba: 160 °C
  • Plynová trouba: stupeň 3
  • Doba pečení: asi 12 minut (1 plech)

3. Pečivo necháme vychladnout, poté ozdobíme tubičkami podle vlastní fantazie a necháme zaschnout. Nakonec vše navlékneme na stužku tak, aby nám vznikl originální vánoční řetěz.

TIPY:

Řetěz lze samozřejmě připravit i s jinými motivy formiček a recept pak lze použít po celý rok.

V dobře uzavíratelné dóze lze cukroví skladovat přibližně 3 týdny.