Mošt, džus, ovocná šťáva nebo nektar

Nákupní rádce. Víte, jaké se u nás prodávají ovocné nápoje a na co si dát při jejich výběru pozor? 

 

 

Pro laika, tedy pro většinu nakupujících, není na první pohled jednoduché se v těchto pojmech vyznat, přesto je dobré vědět, co vlastně budeme pít, když si koupíme výrobek s označením „mošt“, „nektar“ nebo „ovocný nápoj“. Je to trošku rébus, ale dá se to naučit!

Akademiekvality.cz_7Mošt nebo džus

Podle české legislativy se tyto typy nápojů označují termínem „ovocná šťáva“. Pro označení „ovocná šťáva“ lze použít rovněž termíny „džus“, „juice“, „100%“, „stoprocentní“, případně „mošt“.

„Pod pojmem „ovocná šťáva“ si můžeme představit zkvasitelný, ale ještě nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého, zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmraženého ovoce. Barva, vůně a chuť se odvíjí od použitého ovoce,“ vysvětluje Štěpán Chára, výkonný ředitel ve společnosti Bohemia Apple.

Ovocná šťáva, nektar nebo ovocný nápoj

Ovocná šťáva –jedná se o 100 % mošty a džusy. Buď jsou vylisované z ovoce přímo, nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Šťávy z koncentrátu najdeme zpravidla v krabicích či plastových lahvích. Mošty se většinou stáčejí do skleněných lahví, krabic či speciálních plastových pytlů v krabicích (tzv. bag-in-boxů). Bývají zakalenější než klasické džusy.

Nektar – ovocný podíl v nich obsažený se pohybuje od 25–50 % v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 %. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, eventuálně jsou do ní přidávány další cukry.

Ovocný nápoj – jedná se o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Nenechte se zmást velkými obrázky ovoce na obalu – obsah ovocné složky může být někdy velmi nízký a navíc mohou ovocné nápoje obsahovat i aromata pro podpoření chuti ovoce.

Akademiekvality.cz_10Etikety u ovocných šťáv

Na etiketě musí být uveden název výrobku a složení. V případě, že byl výrobek pasterován, musí být tento údaj na výrobku uveden. Také musí být uvedeno, jaký je obsah jednotlivých složek (u mixovaných šťáv poměry jednotlivých druhů, např. 50 % jablečné šťávy a  50 % hruškové šťávy). A velmi důležitá informace, zda se jedná o šťávu z koncentrátu, nebo čistou ovocnou šťávu.

Co si určitě zapamatujte

Pokud si nechcete pamatovat všechny pojmy a rozdíly v označení, ale kupovat vždy nápoje se 100% podílem ovoce, které nejsou ředěné vodou a nejsou do nich přidané cukry, tak hledejte na etiketě jen název „ovocná šťáva“ a dejte pozor na to, zda jsou vyrobené z koncentrátů nebo vylisované přímo z ovoce.

S výběrem kvalitní ovocné šťávy pomohou značky kvality

Chcete-li mít ještě větší jistotu, že ovocná šťáva je opravdu kvalitní, pak hledejte na obale loga se značkou kvality Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.