Recept: Citronovo-ořechová bábovka

Recept, podle kterého připravíte snadno a rychle skvělou bábovku s vůní citrónu. Pokud použijete speciální mouku dortovou, těsto bude mít lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu.

 

 

Citronovo-ořechová bábovka je jednoduchá a rychlá na přípravu a vynikající nejen ke kávě.

Citronovo-ořechová bábovka je jednoduchá a rychlá na přípravu a vynikající nejen ke kávě.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 250 g Hladké mouky dortové Babiččina volba
  • 200 g cukru
  • 1 citron
  • 90 g mletých ořechů
  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a oddělte žloutky od bílků.
  2. Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny.
  3. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
  4. V druhé nádobě smíchejte Hladkou mouku dortovou, ořechy, kypřící prášek, špetku soli a kůru z citronu.
  5. Suchou směs vmíchejte do tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.
  6. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nebude ulpívat těsto na zapíchnuté špejli.