Pravý francouzský dýňový koláč

RECEPT na skvělý francouzský dýňový koláč podle šéfcukráře Jaroslava Bézy, specialisty na francouzské dezerty a cukrovinky z Petite France.

 

 

  • 1_francouzský dýňový koláč z Petite France_foto Petite France repro zdar...600 g dýně pečená, rozmixovaná (pyré
  • 3 vejce
  • 2 žloutky
  • 220 g smetany
  • 140 g javorového sirupu
  • 80 g cukru
  • Po jedné lžičce skořice + muškatový oříšek + zázvor

Postup:

Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut.

Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

www.petite-france.cz

Tip šéfcukráře: Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.