Vláknina je klíčem ke zdraví

Odborníci na výživu upozorňují na špatné stravovací návyky, zejména na nedostatek vlákniny v našem jídelníčku. Ta nám přitom pomáhá při hubnutí, podporuje zažívání, je vhodná při zácpě nebo v boji s cholesterolem. Strava bohatá na vlákninu představuje účinnou prevenci proti řadě onemocnění, zejména tlustého střeva. A právě tam začíná naše zdraví – ve střevech.

 

Snad v každém článku stojí, kde vlákninu najít: v ovoci, zelenině, ořechách nebo luštěninách. Ne každý má ale chuť na zmiňované potraviny, někdy zase chybí čas na jejich přípravu. Variantu představuje vláknina psyllium, která se v indické ajurvédě užívá více než 2000 let.

Jednička mezi vlákninami? Psyllium.

Psyllium vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického (lat. Plantago ovata) – ty jsou z celé rostliny nejbohatší na vlákninu. Psyllium obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina dokáže při pravidelném užívání nejen omezit zácpu a vyčistit trávicí trakt, ale navíc ještě snížit hladinu cholesterolu, tuků a cukru v krvi a omezit riziko vzniku žlučových kamenů. Významnou měrou přispívá taky k redukci váhy. Nerozpustná vláknina prochází trávicím traktem v nezměněné formě a její klíčovou funkcí je mechanicky detoxikovat trávicí trakt. 

Jak vláknina psyllium pomáhá

Psyllium dokáže již po několika dnech užívání navodit správnou hustotu stolice. V trávicím traktu zvětšuje svůj objem – vykazuje totiž vysokou schopnost vázat vodu a vytvářet vazký gel. Ten pak ve střevech pohlcuje nadbytečnou tekutinu, vstřebává do sebe část toxických látek i usazeniny a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) je odsouvá z trávicího traktu.

Varianty pro všechny: kapsle, s příchutí, zdravé sušenky

Psyllium seženete v mnoha podobách, aby si mohl vybrat opravdu každý: je k dostání jak v sypké variantě, tak také v podobě kapslí a tablet. Ty vám zaručí snadné a pohodlné užívání, bez nutnosti přípravy, abyste si svoji dávku vlákniny mohli dát kdykoliv a kdekoliv (např. v práci, při cestování atd.). Některá psyllia mohou být ochucena nebo jsou obohacena o další složky (např. o extrakt z Aloe Vera) pro lepší detoxikaci organismu nebo o probiotické kvasinky). Velké oblibě se těší taky chléb s touto vlákninou a u firmy Dr. Popov si můžete zakoupit i sušenky nebo müsli tyčinku s psylliem. Ta je navíc bez přidaného cukru a palmového oleje, takže mlsat můžete skutečně bez výčitek a ještě k tomu zdravě.

RNDr. Pavel Popov

RNDr. Pavel Popov

3 otázky pro RNDr. Pavla Popova, tradičního českého výrobce bylinných mastí, čajů a potravních doplňků značky Dr. Popov

Mezi Vaše nejznámější výrobky patří produkty s psylliem. Užíváte psyllium Vy sám?

Nejlépe se obhajuje to, co má člověk vyzkoušeno na vlastní kůži, co mu dělá dobře, takže ano, psyllium používám. A nejen já – v celé naší rodině je oblíbené. Ale neobjevil jsem nic nového, v Indii se vláknina psyllium používá už 2000 let. Je součástí indického lékopisu, používá ho ajurvéda… Postupně jsem prostudoval řadu nezávislých studií z celého světa o vlivu psyllia na lidské zdraví, kde se potvrzuje vliv např. na cukrovku, na hladinu cholesterolu, při hubnutí, zácpě a při řadě dalších zdravotních problémů.

Odkud psyllium dovážíte?

Jedině z Indie, protože tam roste jitrocel indický nejkvalitnější. V Indii jsem kvůli podrobnému prozkoumání psyllia strávil na cestách tisíce kilometrů v náročných podmínkách a potkal hodně zajímavých lidí. Právě při cestách jsem získal užitečné informace o výrobě, o skladování, ale taky o správném užívání psyllia.

Jak pozná zákazník, že kupuje kvalitní psyllium?

Kvalitu psyllia poznáte například podle jeho bobtnavosti. Čím menší schopnost bobtnavosti má, tím nižší je jeho účinnost v trávicím traktu. Méně kvalitní psyllium může dokonce vyvolávat alergické reakce, proto důsledně dbáme na kvalitu našeho psyllia. Kvalitu každé šarže psyllia necháváme pečlivě testovat v akreditovaných laboratořích.