RECEPT na výtečný mrkvový dort

Mrkvovým dortem nikdy nic nezkazíte. Hodí se jako zákusek k nedělní kávě i jako sváteční dost na rodinnou oslavu.

 

 

  • Mrkvový dort_bl_low2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 200 ml řepkového oleje
  • 120 g polohrubé mouky
  • 40 g jemných ovesných vloček Emco (rozemletých)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 230 g mrkve nahrubo nastrouhané
  • 70 g vlašských ořechů rozdrcených 

Na krém:

  • 250 g sýru (Lučina, Philadelphia,..)
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání

 

Vejce, cukr a javorový sirup vyšleháme. Přidáme suché přísady a olej, nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (menší průměr). Pečeme zhruba 1h na 175 °C.

Všechny přísady na krém spojíme a vyšleháme. Dort necháme vychladnout, podélně rozpůlíme, natřeme 1/3 krému. Zbytkem krému natřeme celý dort. Necháme chladnout nejlépe do druhého dne, kdy se chutě pěkně rozleží.