Recept nejen vánoční: Pracny z hrníčku

Zajímavý recept na vánoční pracny jsme našli v nové kuchařce „La Buchta“, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Vyzkoušejte klasické pracny v netradiční úpravě.

 

Pracny2Těsto

  • 3 vejce
  • 150 g (jemného) krupicového cukru
  • 200 g másla + na vymazání
  • 200 ml (polotučného) mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)
  • špetka soli
  • 25 g kvalitního kakaa
  • 2 lžičky směsi mletého hřebíčku, badyánu, skořice a zázvoru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g kvalitní tmavé čokolády 70% (nalámané na kousky)
  • strouhanka na vysypání

Troubu předehřejte na 170 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Do těsta zapracujte ořechy a čokoládu a rozdělte ho do hrníčků, předem vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Těsto vyjde na 10 až 12 hrníčků podle velikosti. Hrníčky postavte na plech a pečte  25 až 30 minut, až těsto vyběhne přes okraj.