19.3.2024
Úterý

magazín pro aktivní lidi a integrátor obsahu z online magazínů
nejlepší články z českého internetu na jednom místě
zábava, poučení, tipy, rady, inspirace

Svátek slaví
Josef
19.3.2024
Úterý
Svátek slaví
Josef

magazín pro aktivní lidi a integrátor obsahu z online magazínů
nejlepší články z českého internetu na jednom místě
zábava, poučení, tipy, rady, inspirace

Velkeucho.cz » Zdraví » Přírodní léky na rýmu, kašel a nachlazení. 24 receptů ověřených našimi předky.

Přírodní léky na rýmu, kašel a nachlazení. 24 receptů ověřených našimi předky.

24 ověřených a vyzkoušených přírodních receptů z babiččina šuplíku.

Na domácí medicíny našich babiček se pomalu zapomnělo. Není divu, výrobci léků nás den co den masírují reklamou na ten zaručeně pravý a jediný lék, a tak mnohdy podlehneme a za nemalé peníze nakoupíme léky plné chemie a s nezanedbatelnými vedlejšími účinky. Přitom prostředky prověřené a vyzkoušené mnoha generacemi našich předků jsou mnohem účinnější a levnější.  Navíc jsou vyrobeny z čistě přírodních látek, které tělu prospívají a dodávají látky, které organismus potřebuje a nezatěžují nás nežádoucími látkami. Nasbírali jsme od našich babiček mnoho receptů a vybrali pro vás ty, které jsou jednoduché, prověřené a zvládne je připravit každý z běžně dostupných surovin.

Recept stařenky z Vidče

Uvolňuje ucpaný nos, zmírní rýmu a zlepší dýchání. Pomáhá při zánětu hlasivek. Rozkrojíme na polovinu jednu menší cibuli a dáme ji do hrnku na čaj. Zalijeme čistou vařící vodou. Asi po čtvrt hodině cibuli vyndáme. Vlažný nápoj popíjíme po doušcích třeba 2-3 hodiny.  Pozor, do nápoje se nedává med ani cukr, neohřívá se, musí se připravovat vždy čerstvý.

Heřmánkové inhalace

Rozpouští hleny a usazeniny v nose, uvolňuje dutiny a ucpaný nos, působí protizánětlivě. Do hrnce dáme ½ litru vody, přivedeme k varu a vsypeme 2 lžíce heřmánkových květů. Dáme hlavu pod peřinu a po dobu cca 10 minut vdechujeme páru nad hrncem. Opakujeme několikrát denně.

Zázvorový obklad

Zázvor je vynikajícím prostředkem na zánět nosních dutin i na uspaný nos. Nastrouháme 3 lžíce čerstvého zázvoru. Zabalíme ho do hadříku nebo čistého kapesníku a vymačkáme z něho šťávu. K ní přidáme trochu vody a zahřejeme. Do horké zázvorové vody namočíme kapesník, který přiložíme na čelo a nos. Až vychladne, opět zahřejeme a několikrát postup zopakujeme.

Jablečný ocet s medem

Účinný prostředek proti kašli a rozpouštění hlenu. Dvě lžičky jablečného octa a 1 lžičku medu zamícháme do sklenice vody. Pijeme 3 sklenice denně. images (3)

Čaj z bezinek, podbělu a divizny

Čaj proti kašli. Lžičku květů černého bezu, lžičku listů podbělu a lžičku květů divizny dáme do hrnku, zalijeme vroucí vodou, necháme 10 minut louhovat a poté scedíme. Denně můžeme vypít i několik šálků.

Mrkvový sirup

Prostředek proti kašli a onemocnění průdušek. V odšťavovači připravíme ¼ litru čerstvé mrkvové šťávy. Přidáme 2 lžíce medu a trochu vody. Za stálého míchání přivedeme k varu. Každý den užíváme 4 lžičky sirupu. Pokud doma nemáte odšťavovač, kupte si 100% mrkvovou šťávu v obchodech se zdravou výživou.

Heřmánek a tymián

Výborným prostředkem na dráždivý kašel je inhalace heřmánku a tymiánu. Tři litry vody dáme do hrnce a přivedeme k varu. Nasypeme 2 lžíce květů heřmánku a 2 lžíce natě tymiánu. Necháme 10 minut louhovat. Odvar přelijeme přes sítko do mísy a inhalujeme.

Sirup z černé ředkve

Velmi účinný sirup proti dráždivému kašli. Do černé ředkve vydlabeme díru. Tu naplníme 3 lžičkami medu. Dole uděláme dírku. Ředkev postavíme na sklenici k topení. Do sklenice nám bude vytékat sirup. Každé 2 hodiny užijeme 1 lžíci vyteklého sirupu.

Teplé pivo s medem

Recept proti dráždivému kašli nejen pro pány. Do půl litru piva dáme 4 lžíce medu a zahřejeme. Pomalu vypijeme nejlépe před spaním.

Sirup z jedlových výhonků

Proti dávivému kašli. 200 g čerstvých jedlových výhonků dáme do hrnce, zalijeme ½ litrem vody a necháme vylouhovat 24 hodin. Poté krátce povaříme. Scedíme, přidáme 500 g cukru a svaříme na sirup. Nalijeme do tmavé láhve, uzavřeme a uložíme do lednice. Užíváme 3 lžičky denně.

Čaj z levandule a máty

Na uvolnění dýchacích cest. Čtvrt litru vody přivedeme k varu. Vsypeme 1 lžíci levandulových květů a 1 lžíci máty peprné. Necháme 5 minut louhovat, poté scedíme. Pijeme 1 šálek 3x denně.

Med s křenem a cibulí

Med a křen mají antibiotické účinky. Společně pomáhají při rýmě i kašli. Jednu lžíci najemno nastrouhaného čerstvého křenu smícháme s 5 lžičkami medu a 1 lžící jemně nasekané cibule. Přidáme 5 lžic vody. Zamícháme, dáme do hrnce a směs necháme přejít varem. Dáme vychladnout. Užíváme 5x denně po jedné lžičce. onion_16x9

 Slaná koupel

Pomáhá, když vás začne podezřele škrábat v krku a pomůže odvrátit nachlazení a rýmu. Napustíme do vany horkou vodu a přidáme 2 hrsti hořké soli. Relaxujeme tak 15 minut.

Octové punčochy

Pomáhají proti rýmě a nachlazení. Do ½ litru vody nalijeme 6 lžic octa, zamícháme. Do roztoku namočíme vlněné podkolenky, vyždímáme a navlékneme na nohy. Před ně dáme suché podkolenky a vlezeme si do postele. Necháme působit přes noc.

Cibule s cukrem

Starý osvědčený lék proti kašli. Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme, zasypeme dvěma lžičkami třtinového cukru a počkáme, až cibule pustí šťávu. Tu pak po lžičkách užíváme proti kašli. Místo cukru můžeme dát 2 lžíce medu.

Tzv. „žiletkové pití“

Velmi účinná přírodní medicína proti chřipce. Nakrájíme do hrnku kousek čerstvého zázvoru, stroužek česneku, ½  bio citrónu i s kůrou, 1 chilli papričku a přidáme lžíci medu. Zalijeme vařící vodou a necháme cca 10 minut louhovat. Přecedíme a pomalu po doušcích pijeme ještě teplé.

Černý čaj se zázvorem

Rychlý prostředek proti rýmě a nachlazení. Nakrájíme na plátky do hrnku kousek čerstvého zázvoru, přidáme pytlík černého čaje a zalijeme vařící vodou. Můžeme přidat lžičku medu. Necháme cca 10 minut vylouhovat. Pijeme teplý několikrát denně.

Mléko s cibulí

Starý recept proti nachlazení. Jeden hrnek mléka nalijeme do hrnce, přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, kousek másla a lžíci medu. Svaříme, přecedíme a pijeme teplé.

Zázvor, citrón, med a rozinky

Sirup proti dávivému kašli. Do uzavíratelné šroubovací láhve naskládáme střídavě vrstvu na plátky nakrájeného zázvoru a citrónu, zalijeme medem a zasypeme rozinkami, další vrstvu uděláme stejně. Zavřeme a dáme do chladničky. Za 3 dny máme chutný a účinný sirup. stažený soubor

Vincentka, med a mléko

Proti nachlazení. Vincentku svaříme s mlékem a medem a pijeme teplé.   Jakmile se objeví první příznaky kašle, rýmy a nachlazení, musíme začít s bacily bojovat. Velmi důležité je ale také posilování obrany schopnosti organismu a imunitního systému a mnoha neduhům se tak dá předejít.

Nápoj na posílení imunity

Do horké vody (ne úplně vařící) vymačkáme 1 citrón, přidáme 1 lžičku medu a teplé vypijeme. Sklenka denně nám dodá vitamín C, který je pro posílení obrany schopnosti nezbytný. images (2)

Čaj na posílení obrany schopnosti

Posilující čaj také pomáhá proti rýmě a nachlazení. Jednu lžíci šípků, 1 lžíci lipového květu, 1 lžičku pomerančové kůry a 1 lžičku květů černého bezu dáme do hrnce a zalijeme 3/4 litru vařící vody. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut louhovat. Scedíme, osladíme medem a pijeme horký 2 až 3 šálky denně.

Šípkový čaj

Proti nachlazení i jako posílení imunity. 3 lžičky šípků dáme do hrnce, přilijeme ¼ litru vody, vaříme cca 10 minut a poté 10 minut louhujeme. Přecedíme, přidáme šťávu z ½ citrónu a lžičku medu.

Cibule proti bacilům

Kdysi naši předkové nechávali v každém pokoji na talířku rozkrojenou cibuli, která pohltila a zlikvidovala všechny bacily v domě.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
klíšťata, klíště

Víte, kde najdete všechny důležité informace o klíšťatech?

Klíšťata číhají všude – v lesích, na loukách, v zahradách i městských parcích. Až 20% jich přenáší na člověka některou ze závažných nemocí. Riziko infekce a nákazy můžete snížit na minimum, pokud budete vědět nejen, jak se chránit, ale i co dělat v případě, když chcete mít jistotu, jestli přisáté klíště nebylo nakažené.

cholesterol

Cholesterol. Je opravdu tak zlý, jak si o něm spousta lidí myslí? 

Mnoho lidí se na cholesterol dívá jako na něco škodlivého, co by do našeho zdravého života rozhodně nepatřit nemělo. Je to ale velký omyl, jde o životně důležitou látku, bez které zdravý organismus nemůže fungovat. On je totiž cholesterol „zlý“ a cholesterol „hodný“. Abyste je dokázali rozlišit, je třeba o něm vědět aspoň pár základních faktů.

rýma, kašel, nachlazení

Rýma, kašel a nachlazení. 24 rad a receptů našich předků, jak se léčit pomocí přírody

Na rýmu, kašel a nachlazení měli naši předci mnoho rad i přírodních léků, jak se těchto nepříjemných nemocí co nejrychleji zbavit. Jsou účinné, ověřené a vyzkoušené mnoha generacemi. Recepty pocházejí od uznávaných bylinkářů z knih od Dionýze Dugase (Bylinkový receptář), Marie Treben (Moje léčivé rostliny), z Herbáře Jiřího Janči a Domácí přírodní lékárny od Jadwigy Górnické.