Udělejte radost všem členům rodiny, upečte jim pravé domácí metro řezy. Z kvalitních surovin a žádných náhražek. Nevím, jestli ještě ty kupované dnes někomu chutnají. Možná těm, kteří si jejich původní chuť nepamatují.
-
Recept na domácí metro řezy připravili ve Zkušební kuchyni Dr.Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se opravdu povedou.
Doba přípravy: asi 60 minut
- Doba pečení: asi 30 minut
- Vystačí na: asi 40 porcí
Suroviny:
Na těsto:
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 250 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
Na krém:
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
- 3 PL rumu
Na ozdobení:
- 2 balíčky Fondánu Dr.Oetker
- 2 balíčky Polevy tmavé Dr.Oetker
- plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm)
- elektrický ruční šlehač
Ještě potřebujeme:
- plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm)
- elektrický ruční šlehač
Příprava:
- Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilínovým cukrem na nejvyšším stupni do pěny a krátce zašleháme smetanu. Mouku smícháme s kypřicím práškem a střídavě se sněhem vařečkou vmícháme do pěny. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
- Korpus necháme vychladnout.
- Na přípravu krému vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Postupně zašleháváme rum.
- Korpus nakrájíme na 40 kusů (asi 7 x 4 cm).
- Fondán pomocí válečku vyválíme na tenký plát o tloušťce asi 2 mm. Nožem plát nakrájíme na pruhy o šířce 6 cm.
- Každý kus korpusu pomocí nože potřeme krémem po všech čtyřech delších stranách a obalíme fondánovým plátem. Zbytek plátu odkrojíme a spoje lehce přitlačíme k sobě. Zbylý fondán znovu spojíme a opět vyválíme.
- Polevu rozpustíme ve vodní lázni a konce řezů postupně namáčíme po obou stranách do polevy. Naskládáme na pečící papír a uložíme do chladničky.
Tip: Pokud se fondán lepí, lehce ho podsypáváme moučkovým cukrem. Krém můžeme nahradit Krémovou náplní vanilkovou Dr.Oetker připravenou podle návodu na obale s máslem.