RECEPT: Dýňový koláč s krokantem

Z dýně Hokkaido se dají vykouzlit úžasné sladké i slané pokrmy. Nejznámější je asi dýňová polévka. Dýně se dá ale použít i do sladkých receptů, upečte si třeba vláčný dýňový koláč s krokantem podle receptu, který jsme dostali z kuchyně Dr.Oetkera.

 

 

Doba přípravy: asi 40 minut

Doba pečení: asi 15 + 45 minut

Vynikající sladký koláč z dýně Hokkaido.

Vynikající sladký koláč z dýně Hokkaido.

Přísady: 

Na dýňovou náplň:

  • 700 g očištěné dýně Hokkaido
  • 4 PL vody
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 100 g čerstvého sýru (např. lučina)
  • 1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • na špičku nože Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 50 g hnědého cukru
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla nebo margarínu
  • 100 g čerstvého sýru (např. lučina)

Na vanilkovou náplň:

  • 1 balíček Crème Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
  • 300 ml mléka

Na ozdobení:

  • 50 g hnědého cukru
  • 50 g dýňových semínek

Ještě potřebujeme:

  • dortovou formu (Ø 26 cm)
  • ponorný mixér
  • elektrický ruční šlehač

Příprava: 

1. Na přípravu dýňové náplně nakrájíme dýni na kostičky. Dýni vložíme do hrnce, podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme doměkka asi 15 minut. Dýni ponorným mixérem rozmixujeme, nalijeme do sítka, necháme odkapat a vychladnout.

2. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí. Přidáme máslo nebo margarín a sýr a ručně vypracujeme hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše z  ⅔ těsta vyválíme kruh. Naneseme na dno vymazané formy a přitlačíme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.

  • Elektrická trouba:    200 °C
  • Horkovzdušná trouba:  180 °C
  • Plynová trouba:      stupeň 4
  • Doba pečení:          asi 15 minut

3. Snížíme teplotu pečení o 20 °C. Korpus necháme vychladnout.

4. Ze zbytku těsta vytvarujeme váleček a rukou přitlačíme na okraj formy tak, aby vznikl okraj vysoký asi 2 cm.

5. V míse vařečkou smícháme dýni s cukrem, vejcem, sýrem a pudingem a elektrickým ručním šlehačem na středním stupni vyšleháme dohladka. Náplň rozetřeme na těsto. Vložíme do trouby a dopečeme.

  • Elektrická trouba:    180 °C
  • Horkovzdušná trouba:  160 °C
  • Plynová trouba:      stupeň 3
  • Doba pečení:          asi 45 minut

6. Na vanilkovou náplň připravíme Crème Olé s mlékem podle návodu na obale. Naneseme na vychladlý koláč. Do podávání uchovávame v chladu.

7. Na pánvi na mírném stupni rozpustíme cukr a přidáme dýňová semínka. Mícháme tak dlouho, dokud se semínka neobalí karamelem. Necháme vychladnout na papíru na pečení a koláč ozdobíme.