Tři výborné recepty z kuřecího masa

Vyzkoušejte jednoduché, rychlé a vynikající recepty z kuřecího masa, které pro vás připravili v Drůbežářském závodě Klatovy. Druhý největší český zpracovatel kuřecího masa vsadil tentokrát na recepty, které budou chutnat hlavně příznivcům zdravého životního stylu. 

 

Blanšírovaná zelenina s pikantními kuřecími kousky

  • 2 Klatovské kuřecí řízky prsní
  • 200 g fazolových lusků
  • 1 brokolice
  • 1 čerstvá chilli paprička typu jalapeño
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Chilli papričku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Kuřecí kostky posypeme nakrájenou chilli papričkou, včetně zrníček. Maso vložíme do mísy a necháme na jednu hodinu uležet.

Mezitím omyjeme fazolové lusky a nakrájíme je na pěticentimetrové dílky. Brokolici opláchneme, odřízneme tvrdý košťál a hlavu rozdělíme na malé růžičky.

Velký hrnec naplníme vodou, kterou vydatně osolíme. Vodu přivedeme k varu a přidáme zeleninu. Vaříme chvíli na prudkém ohni, dokud zelenina trochu nezměkne. Poté hrnec odstavíme, zeleninu vyjmeme z vařící vody a rychle zchladíme.

Odstátá kuřecí prsa jemně osmahneme na oleji. Olej by nikdy neměl příliš prskat. Když se tak stane, zmírníme plamen.

Podáváme společně s blanšírovanou zeleninou.

RECEPT: Blanšírovaná zelenina s pikantními kuřecími kousky.

RECEPT: Blanšírovaná zelenina s pikantními kuřecími kousky.

Grilované kuřecí řízky v marinádě z bílého vína

  • 4 Klatovské kuřecí řízky prsní
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky majoránky
  • 3 polévkové lžíce bílého vína
  • rozmarýn
  • mletá paprika (sladká nebo pálivá, dle uvážení)
  • sůl
  • pepř 

Postup přípravy:

Do mísy nalijeme asi tři polévkové lžíce bílého vína. Přidáme shodně dvě lžičky majoránky a tymiánu. Do výsledné lázně naložíme kuřecí řízky přes noc.

Když řízky z lázně vyjmeme, opepříme je, osolíme a bohatě posypeme mletou paprikou. Rozpálíme gril a na roštu maso opečeme z obou stran.

Podáváme s grilovanou zeleninou, nebo pečenými bramborami.

RECEPT. Grilované kuřecí řízky v marinádě z bílého vína.

RECEPT. Grilované kuřecí řízky v marinádě z bílého vína.

Kuřecí kousky pečené na medu

  • 4 kuřecí stehna DZ Klatovy
  • 8 kuřecích křídel DZ Klatovy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce medu tmavého lesního
  • citrón
  • zázvor
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn

Postup přípravy:

Stehna a křídla omyjeme, opepříme a osolíme. Do mísy z varného skla vlijeme med, olivový olej a sójovou omáčku. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, prolisujeme stroužek česneku, nastrouháme asi jeden centimetr zázvoru a vše přidáme do mísy.

Mísu s marinádou ohřejeme, aby se ingredience dobře propojily s medem. Poté marinádou potřeme stehna a křídla. Zbytek marinády si ponecháme stranou pro průběžné potírání kuřete při pečení.

Křídla a stehna umístíme na pekáč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu na 180°C. Nezapomínáme pravidelně potírat marinádou.

Podáváme s vařeným bramborem, nebo bramborovou kaší.

 

RECEPT. Kuřecí kousky pečené na medu.

RECEPT. Kuřecí kousky pečené na medu.

 

Fota: archiv firmy