PORADNA – Fritovací hrnec

Vyplatí se vám mít doma „friťák“ nebo zvládnete smažení bez něho? Jaký si vybrat a co je dobré vědět, než se v něm pustíte do smažení.

 

Máte rádi smažené? Řízečky se zlatavou strouhankou, smažený sýr, který se krásně roztéká nebo hranolky, jednu pěkně jako druhou? Na klasické pánvi se vám ani při sebelepší vůli nepodaří osmažit všechny strany pokrmu rovnoměrně.

Pokud připravujete smažená jídla několikrát do měsíce, určitě se vám vyplatí pořídit si friťák.  Pokrmy připravované ve fritovacím hrnci nenasáknou tolik oleje, jako když je smažíte na pánvi. Olej ve fritéze je rozpálen na vyšší teplotu a pokrm je do něj ponořený celý. Při vysoké teplotě se pokrm rychle zatáhne a uvnitř zůstane šťavnatý. Trojobal nebo povrch pokrmu bude naopak pěkně křupavý. Na trhu je několik typů fritéz a my vám poradíme, jakou si vybrat.

fritak2

Friťák umí i omáčku

Víte, jaké typy fritéz existují?

Friťák se skrytým topným tělesem:

Topné těleso je skryté, uvnitř hrnce je hladká nádoba, do které se vkládá koš. Nádobu nelze vložit do myčky, takže se smiřte s tím, že ji budete muset umývat ve dřezu.

 Topné těleso ponořené v oleji:

Topné těleso je uvnitř nádoby a lze snadno odejmout, díky čemuž můžete nádobu bez obav vložit do myčky. Tento typ má několik výhod – díky tzv. chladné zóně, která je pod topným tělesem, se nepřepalují drobky a malé části potravin, které propadly košem. Nevzniká tím nepříjemný zápach z přepálení a olej můžete používat déle.

 Rotofritéza:

Fritéza s nakloněným dnem a rotujícím košem dokáže šetřit olej. Díky vnitřní konstrukci stačí menší množství oleje. Pokud však vložíte do oleje větší množství např. zmražených hranolek, olej se ochladí.

Tefal přišel s inovativní technologií Actifry, která při přípravě pokrmů využívá unikátní tepelné impulzy a patentované míchací lopatky. Pokrm neponoříte, na rozdíl od ostatních typů fritéz, do velkého množství oleje, ale použijete jen minimální množství jakéhokoli tuku. Vedle hranolek, masa a zeleniny v něm můžete připravit i omáčky.

Fritak

 Víte, co vše moderní fritézy umí?

 U moderní fritézy můžete naprogramovat také čas a teplotu.

Při výběru sledujte i filtry, které zabraňují unikání pachu během smažení.

Na trhu jsou fritézy, které dovolují spuštění koše do olejové lázně při otevřeném víku, ale i takové, které lze spustit jen se zavřeným víkem.

Některé fritovací hrnce mají ve vybavení i filtry, s nimiž rychleji vyčistíte použitý olej.

CO JEŠTĚ JE DOBRÉ VĚDĚT?

 Jak se  zbavit nepříjemného rybího pachu?

Lenka Hastešová z Euronics doporučuje:

Ryby, ale i jiné potraviny mohou předat fritovací náplni nepříjemný pach, neutralizovat ho můžete následujícím způsobem:

Ohřejte fritovací náplň na teplotu 160 °C, vložte do náplně několik výhonků petržele nebo dva plátky chleba nebo pár výhonku petržele a vyčkejte, až se přestanou tvořit „bubliny“.

Petržel  nebo chléb pak vhodným nástrojem vyjměte. Fritovací náplň bude mít nyní neutrální chuť.

 

Jak filtrovat nebo vyměnit olej?

Olej není potřeba měnit po každém použití. Pokud fritujete převážně brambory a olej filtrujete, je možné jej použít osmkrát až desetkrát.

Nepoužívejte však stejný olej déle než 6 měsíců.

Při filtraci nebo výměně přelévejte pouze vychladlý olej a použijte filtrovací papír.

 

EXTRA TIP

Chcete-li smažit zdravě, použijte olivový olej s označením „classic“. Je sice dražší, ale začíná se přepalovat při mnohem vyšší teplotě a nevsakuje se do pokrmu.