RECEPT – Perníková kopule

Vánočka a cukroví, to je klasika, bez které bychom si už nedovedli Vánoce představit. Zkuste letos překvapit návštěvu něčím neobvyklým, třeba vynikajícím dortem s chutí a vůní perníku.

 

 

 

 

Doba přípravy: asi 45 minut

 Přísady:

Na těsto:

  • 4 žloutky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 zarovnaná KL perníkového koření
  • 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
  • 4 bílky
  • 60 g cukru
  • 120 g hladké mouky

 Na náplň:

  • 4 žloutky
  • 1 PL medu
  • ½ lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
  • 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vody
  • 500 g mascarpone nebo lučiny
  • 4 bílky
  • 60 g cukru
  • 75 g strouhaného perníku

Na potření:

  • 2 PL rybízové marmelády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker

 Na ozdobení:

  • 75 g strouhaného perníku

Ještě potřebujeme:

  • dortovou formu (Ø 26 cm)
  • papír na pečení

Příprava: 

  1. Na těsto ušleháme žloutky, moučkový cukr, perníkové koření a kypřicí prášek elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Mouku prosejeme a vmícháme do vaječné pěny.
  2. Těsto naplníme do dortové formy (Ø 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

 

Elektrická trouba:                       180°C

Horkovzdušná trouba:               160°C

Plynová trouba:                          stupeň 3

 

Doba pečení: asi 35 minut

 

  1. Na náplň vyšleháme žloutky s medem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do krémové konzistence. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale s vodou a ihned důkladně vmícháme do žloutkové hmoty. Přidáme mascarpone nebo lučinu a zamícháme. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha a vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme perníkové drobečky.
  2. Vychladlý korpus na dvakrát podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu potřeme marmeládou a natřeme 1/3 krému. Přiložíme prostřední díl korpusu, na který natřeme kopulovitě zbylý krém. Přiložíme vrchní díl korpusu a opatrně přitlačíme.
  3. Smetanu, skořicový cukr a smeta-fix ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Dort šlehačkou rovnoměrně potřeme. Z papíru na pečení vystřihneme hvězdu, kterou přiložíme na střed dortu a obsypeme perníkovými drobečky.

 

Pernikova_kopule_low