Mléko příčinou alergií? Omyl!

Pijeme ho snad každý den. Ale známe ho doopravdy? Víme, co obsahuje a proč je tolik prospěšné?

Jeho význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, vitamínů, chemických a stopových prvků. Konzumace mléka a mléčných výrobků je ale prospěšná i pro imunitní systém. „Snadno stravitelné bílkoviny v optimálním složení získává naše tělo z mléka. Tyto bílkoviny jsou zdrojem stavebních kamenů a aminokyselin pro množení buněk imunity,“vysvětluje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

„Déčko”reguluje imunitu

Zásadní postavení ve výživě má mléko pro svůj vysoký obsah vitamínu D. „Déčko” se nachází v tukové složce a je přítomno v plnotučném mléce, másle a mléčných výrobcích. Vitamín D je (s vápníkem a fosforem obsaženými v mléce) nezbytný pro obnovu kostní hmoty, a brání tak osteoporóze. Výzkumy ukazují i na další účinky vitamínu D. Překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity.

Jedničkou je jogurt

Mléko obsahuje biologické látky, které posilují slizniční i systémovou imunitu. „Nejvíce informací o prospěšných účincích na zdraví máme o zkvašených mléčných výrobcích jogurtového typu,”říká profesor Krejsek v rámci projektu Bílé plus. Kvašené výrobky obsahují probiotické mikroorganismy, které mají unikátní vlastnosti. Posilují obranné reakce těla a tlumí poškozující složky, které by mohly vést k imunopatologickým procesům a onemocněním.

Jen půl procenta

Často se setkáváme s mylným tvrzením, že je třeba vyřadit ze stravy mléko, protože jsme na něj alergičtí. Je pravda, že alergie na kravské mléko je nejčastější potravní alergií batolecího a časného dětského věku, kdy postihuje až 3% dětí. Většina dětí však z alergie na mléko obrazně řečeno vyroste. V dospělé populaci trpí alergií na mléko jen 0,5% lidí. I tady jsou však rozdíly. Někdo například nesnáší syrové mléko, ale kvašené mléčné produkty mu obtíže nepůsobí.

Více na www.bileplus.eu.