4 netradiční RECEPTY na kapra

Připravte letos vánočního kapra netradičním způsobem. S hruškami, v pivním těstíčku, se smetanovou omáčkou nebo v marinádě. Všechny čtyři recepty jsou rychlé, jednoduché a vynikající.

 

 

 

Netradiční kapr s hruškami

Na 4 porce potřebujeme:

  • 600 g kapra
  • 2 hrušky
  • 1 paprika
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 hřebíčků
  • 125 g másla
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z jednoho citronu

Kapra opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Poté osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet 5 – 10 minut. Hrušky oloupeme a spolu s paprikou zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme částí másla a vložíme porce kapra kůží dolů. Poklademe hruškami a paprikou, přidáme bobkový list, hřebíček a nové koření. Navrch položíme plátky másla.

Pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200°C asi 20 minut. Podle potřeby můžeme do pekáčku přilít trochu horké vody a kapra přelít vypečenou šťávou.

Podáváme s vařeným bramborem.

RECEPT: Netradiční kapr s hruškami

RECEPT: Netradiční kapr s hruškami

Kapr v pivním těstíčku

Na 4 porce potřebujeme:

  •  600 g kapra (podkovy)
  • 2 vaječné bílky
  • 160 g hladké mouky
  • 200 ml piva
  • 1 lžičku cukru
  • kmín drcený
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Kapří podkovy omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme. V misce vyšleháme sníh a pomalu do něj vmícháme zbytek přísad. Kapra v těstíčku necháme hodinu marinovat.

Poté jej osmažíme do zlatova.

Podáváme s tradičním bramborovým salátem s majonézou.

 

RECEPT: Kapr v pivním těstíčku

RECEPT: Kapr v pivním těstíčku

Marinovaný kapr

Na 4 porce potřebujeme:

  • 600 g kapra
  • 2 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 9 kuliček nového koření
  • 12 kuliček černého pepře
  • kůru ze 2 citrónů
  • ocet
  • sůl
  • cukr
  • tymián

Očištěné a osušené porce kapra pečlivě obalíme v hladké mouce a opečeme do červena na pánvi na větším množství oleje. Vyjmeme a naskládáme nejlépe do kameninové nádoby. Na zbylém oleji osmažíme kolečka či půlkolečka cibule do “sklovata“.

Cibuli i s olejem zalijeme v pánvi horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, celý černý pepř a tymián. Osolíme, okyselíme octem, osladíme a přidáme omytou oloupanou kůru z citrónu a provaříme. Výsledný lák musí být slaný, sladkokyselý, spíše kyselejší a velmi koncentrovaný, tedy hodně aromatický po koření, hlavně tymiánu a citrónové kůře.

Množství musí odpovídat nádobě s rybou, aby po zalití byla zcela potopená. Zaléváme právě dovařeným lákem. Po vychladnutí vyjmeme citrónovou kůru a necháme minimálně 5 dní na chladném místě proležet.

Podáváme s opečeným toustovým chlebem či jiným světlým pečivem.

RECEPT: Marinovaný kapr

RECEPT: Marinovaný kapr

Kapr se smetanovou omáčkou

Na 4 porce potřebujeme:

  • 600 g kapra
  • 100 ml smetany sladké (min. 30%)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • hrst strouhaného celeru
  • lžíci másla
  • olej na smažení
  • sůl
  • bílý pepř
  • drcený kmín

Omytého kapra osušíme, osolíme, opepříme a nakmínujeme. Necháme asi hodinku uležet. Na pánvičce rozehřejeme olej a kapra po obou stranách prudce osmahneme. Poté jej vyjmeme a vložíme do předehřáté trouby na 6 – 8 minut (dle velikosti filetu) na 200°C.

Na pánev s výpekem přidáme máslo a restujeme nastrouhaný celer 1 – 2 minuty. Přidáme sladkou a zakysanou smetanu a necháme směs lehce zredukovat. Poté směs přecedíme přes jemný cedník a nakonec dosolíme dle chuti. Vznikne nám výborná omáčka.

Podáváme s petrželovými bramborami.

RECEPT: Kapr se smetanovou omáčkou

RECEPT: Kapr se smetanovou omáčkou